Cina rapida in 30 de minute – ti se pare o utopie? Ei bine, stim noi patru retete care te vor ajuta sa ai o saptamana mai usoara! Pentru ca stim si noi cat de mult chef ai sa pregatesti cina! Stim ca dupa o zi plina si obositoare nu mai ai chef de gatit. Dar o cina delicioasa si sanatoasa poate fi gata in 30 de minute! Nu mai ai nicio scuza!

Cina rapida in 30 de minute poate fi si delicioasa! Creveti, somon, carne de porc – orice iti place! Doar pentru ca este usor de facut si gata in doi timpi si trei miscari nu inseamna ca e fada. Avem patru retete ce te vor ajuta sa treci si de saptamana aceasta. Iata cina rapida in 30 de minute, pentru orice zi a saptamanii:

via GIPHY

  1. Broccoli si creveti la tigaie

Cina rapida in 30 de minute poate fi foarte de gustoasa daca pregatesti broccoli si creveti trase la tigaie. Si nu doar broccoli, poti alege orice legume ai la frigider.

Reteta pentru 4 portii – 290 de calorii per portie

  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 kg creveti curatati
  • Buchetele de broccoli
  • 1 lingurita seminte de susan
  • 1 ceapa verde, taiata fin

Pentru sos:

  • 3 lingurite sos de soia cu cintinut redus de sodiu
  • 2 lingurite de sos de peste
  • 1 lingurita otet de orez
  • 1 lingurita zahar brun
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1 lingurita de Sriracha

Ce ai de facut:

  • Intr-un bol amesteca toate ingredientele pentru sos.
  • Incalzeste uleiul de masline intr-un wok sau o tigaie mare. Adauga crevetii si gateste-i timp de 2-3 minute, continuand sa amesteci. Adauga broccoli si gateste, amestecand des, inca 2-3 minute
  • Adauga sosul peste compozitie si mai lasa 1-2 minute, pana se ingroasa
  • Serveste imediat, cu seminte de susan presarate, ceapa verde taiata. Adauga orez fiert, daca doresti.

2. Somon asiatic, gatit in folie

Cina rapida in 30 de minute cu somon este singura modalitate de a obtine un peste gustos, plin de sucuri delicioase. Ii vom spune somon “te lingi pe degete de bun”.

Reteta pentru 4 portii – 434 de calorii per portie

  • Un sfert de ceasca de miere
  • 3 catei de usturoi
  • 2 lingurite de sos de soia cu continut redus de sodiu
  • 1 lingurita otet de orez
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 1 lingurita de ghimbir ras
  • 1 lingurita Sriracha
  • Piper rasnit proaspat
  • 1 kg somon
  • 2 cepe verzi taiate fin
  • ½ lingurita boabe de susan

Ce ai de facut:

  • Incalzeste cuptorul la 190 grade. Pune hartie de copt
  • Intr-un bol amesteca mierea, sosul de soia, usturoiul, otetul de orez, uleiul de susan, Sriracha, piperul, ghimbirul.
  • Aseaza somonul in folie si unge-l cu amestecul mai sus preparat. Inchide pachetul complet.
  • Pune-l la cuptor si lasa-l la gatit pentru 15-20 de minute. Deschide folia si mai lasa 2-3 minute pana capata o nuanta caramelizata
  • Serveste imediat cu ceapa verde tocata marunt si seminte de suan, daca doresti

    3. Cotlet de porc cu lamaie si capere

Cina rapida in 30 de minute cu cotlet de porc poate fi si o metoda de “descarcat” nervii dupa o zi plina. Alege bucati de carne taiate subtire, pune-le in folie de plastic sau hartie de copt. Apoi “bate la ele” pana se subtiaza si devin si mai fragede.

Reteta pentru 4 portii

  • 4 bucati de cotlet de porc
  • 8 frunze verzi de salvie
  • 1/3 cana de faina
  • Sare si piper
  • 4 lingurite de unt, cate o lingurita pentru fiecare bucata de carne
  • 1 lingurita de ulei vegetal
  • ½ cansa vin alb
  • ¼ cana cu capere
  • 1 cana de supa de pui
  • Zeama de la doua lamai
  • 1 lamaie feliata subtire
  • 2 lingurite de patrunjel tocat

Ce ai de facut:

  • Dupa ce bati carnea de porc, aseaza frunzele de salvie, cate una pe fiecare parte. Amesteca faina cu sarea si piperul si da cotletele prin amestecul uscat.
  • Incalzeste o tigaie. Pune 1 lingurita de unt si ½ lingurita de ulei la incalzit. Pune doua cotlete si gateste trimp de 3-5 minute pe fiecare parte. Dupa ce iei de pe foc, mai pune 1 linguritade unt si restuld e ulei. Apoi gateste si ultimele doua cotlete.
  • Pune in “resturile” din tigaie 1 lingurita de unt. Lasa la topit si adauga vinul alb si caperele. Gateste pana cand sosul se reduce la jumatate. Apoi adauga zeama de lamaie, supa de pui si feliile de lamaie. Gateste timp de 2-3 minute sau pana s eingroasa. Adauga porcul si lasa-l in tigaie. Adauga patrunjelul.

4. Curry vegetarian cu cocos

Daca nu mananci carne, cina rapida in 30 de minute, doar cu legume ti se pare lipsita de gust, nu-i asa? Ei bine, nu si daca alegi sa faci aceasta reteta de curry vegetarian cu cocos. Ce e minunat este ca poti face acest fel de mancare din legumele pe care le ai la indemana in frigider. Cina rapida in 30 de minute poate fi calda, cu un gust bogat, sanatoasa, plina de legume vitaminoase si fibre. Acest dish este perfect si daca urmezi o dieta fara gluten, pentru ca vei folosi quinoa – cereala cu continut ridicat de fibre si indice glicemic scazut.

Reteta pentru 4 portii – 434 calorii per portie

  • 1 lingurita ulei de cocos sau de masline
  • 1 ceapa mica, tocata
  • 4 catei de usturoi, tocati mic
  • 1 lingurita de ghimbier ras proaspat
  • ½ cana de buchete de broccoli
  • ½ cana de morcovi taiati bucati
  • ¼ cana de rosii tocate
  • 1/3 cana de mazare
  • 1 lingurita de curry pudra
  • Un praf de piper cayenne sau fulgi de chilli.
  • 2 cutii de lapte de cocos
  • 1 cana de supa de pui
  • Sare si piper dupa gust

Pentru quinoa cu cocos:

  • 400 grame de lapte de cocos
  • 1 cana de quinoa
  • 1 lingurita de nectar de agave (optional)

Pentru a decora dish-ul:

  • Zeama de lamaie
  • Coriandru, menta sau busuioc
  • Fulgi de chilli

Ce ai de facut:

  • Spala quinoa intr-o strecuratoare. Adauga intr-o tigaie si prajeste timp de 3 minute. Adauga 1 cutie de lapte de cocos si ½ cana de apa. Fierbe si lasa la foc mic, timp de 15 minute. Neaparat foloseste un capac.
  • Incinge o tigaie si pune uleiul de cocos. Adauga usturoiul, ghimbirul, morcovii si broccoli, cu sare si piper. Amesteca frecvent si gateste timp de 5 minute.
  • Adauga curry si cayyene, zeama de legume sau pui, laptele de cocos, cave sare si amesteca. Lasa la foc mic dupa fierbere. Timp necesar: 10-15 minute.
  • Adauga mazarea si rosiile pentru doar 5 minute, sa nu se fiarba prea mult.
  • Serveste acest amestec cremos peste quinoa. Decoreaza cu felii de lamaie si ierburi.

Citeste si: Retete usor de pregatit pentru cina. Nu ai nevoie de multe ingrediente!

Foto: iStock