trucuri de machiaj pentru ochi femeie

Culoarea ochilor ascunde mai multe informatii decat iti poti inchipui. Nu este doar un  "dar estetic" pe care-l primesti cand te nasti, ci cuprinde in sine un adevarat bagaj genetic. De aceea, sunt foarte putine cazuri in care ochii copiilor sunt identici cu ai unuia dintre parinti.

In profunzime, culoarea ochilor difera de la un individ la altul, spune Rachel Bishop, medic si consultant al National Eye Institute. Este la fel ca si culoarea pielii care prezinta asemanari, in functie de familie sau etnie ( de exemplu, ochii inchisi la culoare se regasesc mai mult la populatia africana, in timp ce ochii deschisi la culoare sunt o caracteristica a scandinavilor).

Mai mult, fie ca sunt caprui, verzi gri, cenusii sau albastri, ori au culori schimbatoare, ochii pot spune despre tine mai multe decat te astepti. Si nu ne referim doar la expresia “ochii sunt oglinda sufletului”.

Potrivit lui Bishop, culoarea ochilor poate furniza informatii cu privire la riscul pe care il ai de a dezvolta anumite boli sau chiar despre cat de rezistent este organismul tau la alcool.

Persoanele cu ochi inchisi la culoare sunt predispuse la cataracta

“Ceata” care se lasa pe pupila este semn clar de cataracta, o afectiune a vederii care se instaleaza, de obicei, odata cu inaintarea in varsta. Iar cei care au ochii de culoare inchisa – caprui sau negri – sunt mai predispusi la cataracta, conform unui studiu publicat in anul 2000 in Revista Americana de Oftalmologie. Conform datelor furnizate aici, riscul in cazul lor este de 1,5 pana la 2,5 mai mare.

In ceea ce priveste prevenirea aparitiei cataractei, una dintre cele mai simple metode – indiferent de culoarea ochilor – este aceea a protejarii acestora de razele ultraviolete. In cazul persoanelor care au culoarea ochilor inchisa, specialistii recomanda atat purtarea ochelarilor de soare, cat si a unei palarii cu boruri late, care sa-i apere de actiunea ultravioletelor.

Vitilogo apare mai rar la persoanele cu ochi albastri

Un studiu mai amplu asupra vitiligo (depigmentarea tegumentului), publicat in anul 2012 de revista Nature, arata ca aceasta afectiune autoimuna este mai putin prezenta la cei cu ochi albastri. Astfel, dintre cei 3.000 de pacienti cu vitiligo tinuti sub observatie – cu totii cu o constitutie caucaziana -, 27% aveau ochi albastri, 30% ochi verzi sau verzui si 43% ochi caprui. Aceasta in conditiile in care, in cazul persoanelor caucaziene, predomina ochii albastri – 52%, urmati de ochii verzi – 22%- si ochii caprui – 27%.

In acest context, cercetatorii au descoperit variatii ale doua gene, TYR si OCA2, care joaca un rol important in colorarea in albastru a ochilor si, totodata, scad riscul de vitiligo, sustine autorul studiului, medicul Richard A. Spritz, director de programe genomice al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Colorado.

Melanomul apare mai mult la persoanele cu ochi albastri

Din punct de vedere genetic, “melanomul (cancerul de piele) si vitiligo sunt opuse “, spune Spritz. “Aceleasi variatii genetice pe care le-am vazut ca protejeaza de vitiligo cresc riscul de melanom”, adauga el.

Teoria ar fi cam aceasta: vitiligo este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul nostru imunitar raspunde natural in mod gresit la anticorpii nostri. Tocmai acest raspuns ii face pe cei cu ochii caprui mai sensibili la vitiligo, insa lupta impotriva melanomului. Legatura concreta nu a fost inca stabilita, insa genele care protejeaza impotriva vitiligo si care, implicit, genereraza melanomul sunt in stransa legatura cu tipul si cantitatea de pigment care da culoarea ochilor, mai sustine specialistul.

Persoanele cu ochi caprui se imbata mai repede

Daca ai ochii negri sau caprui ar trebui sa bei mai putin decat tovarasii tai de pahar cu ochii verzi sau albastri, se precizeaza intr-un studiu publicat in “Personality and Individual Differences”.

Autorii cercetarii au descoperit ca persoanele care au ochii de culoare inchisa sunt mai sensibile la actiunea alcoolului si a drogurilor in general. Acest fapt ar trebui sa-i determine sa bea mai putin daca isi doresc sa se simta bine si sa nu se confrunte cu urmarile unei betii.

Dar cand ti se schimba culoarea ochilor?

Schimbarea culorii ochilor este semn ca a aparut o problema. Petele rosii de pe albul ochilor indica posibile alergii nediagnosticate. Insa daca albul ochilor devine galben, ai putea avea probleme cu ficatul.

Daca numai un ochi si-a schimbat culoarea, specialistii spun ca ar putea fi un semnal de alarma pentru boli mostenite, precum neurofibromatoza, care pot genera sindromul Waardenburg. Acesta implica, de obicei, si surzenie si o piele mai palida, spune Bishop.