Cum depistezi afectiunile de la nivelul sanilor

Tara noastra ocupa un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste incidenta cancerului de san. Descoperita in stadii incipiente si cu un tratament de specialitate, boala are sanse de vindecare de 96%. Afla cum depistezi afectiunile de la nivelul sanilor si ce simptome te trimit imediat la medic!

Potrivit datelor furnizate anul trecut de Institutul Oncologic Bucuresti, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de san sunt depistate anual la noi in tara. Din pacate, multe paciente ajung la spital abia in stadiul II sau III, cand sansele de supravietuire sunt mult mai mici. Daca vrei sa descoperi cum depistezi afectiunile de la nivelul sanilor, Alexandra – Nirvana Ionescu, medic specialist obstetrica si ginecologie, Clinica Gral Baneasa, ne-a raspuns catorva intrebari pe acest subiect.

Specialistul iti raspunde la cateva intrebari despre cum depistezi afectiunile de la nivelul sanilor

De cate ori pe an trebuie facut un control de rutina?

„Controlul de rutina al sanilor se realizeaza in functie de fiecare pacient in parte. Mai precis, varsta este cea care conteaza. Astfel, controlul se realizeaza pe categorii de varsta si anume:

 • Intre 20-30 ani:

autoexaminare lunara a sanilor;

examen clinic la 3 ani.

 • Intre 30-40 ani:

autoexaminare lunara a sanilor;

examen clinic anual la medicul specialist;

anual, ecografie mamara.

 • Intre 40-50 ani:

autoexaminare lunara a sanilor;

examen clinic anual la medicul specialist;

mamografie bilaterala completata de ecografie, daca este necesar.

 • Dupa 50 ani:

autoexaminare lunara a sanilor;

examen clinic anual la medicul specialist;

mamografie bilaterala completata de ecografie, daca este necesar.

O alta categorie de femei este reprezentata de femeile cu risc crescut de a dezvolta cancerul mamar, acestea fiind cele cu un istoric de cancer mamar in familie (mama, sora, fiica) sau antecedente personale. In acest caz, se efectueaza controale mai des, la indicatia medicului specialist.“

Ce simptome ne trimit de urgenta la medic?

„Indiferent de varsta, anumite lucruri percepute la autoexaminare ar trebui sa ne trimita la un consult la medicul specialist. Cum depistezi afectiunile de la nivelul sanilor si care sunt cele mai frecvente simptome:

 • perceperea unei formatiuni;
 • modificarea de culoare si de consistenta a sanilor;
 • modificarea dimensiunilor sanilor (asimetrie);
 • retractia tegumentului (coaja de portocala);
 • retractia mamelonului;
 • durere localizata;
 • zona de descumare sau de prurit (mancarime);
 • scurgeri la nivelul mamelonului (spontane sau la exprimarea acestuia);
 • formatiuni la nivelul axilei.“

Cum se face palparea sanilor acasa?

Autoexaminarea sanilor se realizeaza lunar, de preferat la aproximativ trei zile dupa menstruatie. Nu se recomanda ca palparea sanilor sa se realizeze inainte cu o saptamana de menstruatie, pentru ca pot aparea modificari induse hormonal, nefiind vorba neaparat de ceva patologic.

Autoexaminarea consta in inspectie si palpare. Inspectia sanilor se realizeaza, de preferat, in fata oglinzii si se vizualizeaza aparitia unor eventuale modificari, adica: zone rosii la nivelul sanilor, asimetria sanilor, retractia tegumentara cu aspect de coaja de portocala, retractia mamelonara, inflamatie la acest nivel, scurgeri mamelonare.

Palparea sanilor se realizeaza in doua pozitii si anume: in picioare si culcata pe spate. Sanul se imparte cu doua linii imaginare ce trec prin mamelon, una orizontala si una verticala, ce delimiteaza doua cadrane superioare si doua cadrane inferioare (patru cadrane, al cincelea fiind chiar mamelonul). Ridicand mana stanga la ceafa, se palpeaza cu mana opusa sanul stang si ridicand mana dreapta la ceafa, se palpeaza cu mana opusa sanul drept. Se incepe de la baza sanului, cu miscari circulare ale degetelor, palpand fiecare cadran in parte, inclusiv exprimarea (stangerea usoara) a mamelonului. Intinsa pe spate, cu bratul stang deasupra capului, se palpeaza inca o data cu mana opusa sanul drept, acoperind din nou fiecare cadran in parte. Acesti pasi se realizeaza si pentru sanul contralateral.“

Daca exista complicatii, ce investigatii se recomanda: ecografie sau mamografie?

„In cazul aparitiei semnalelor de alarma amintite mai sus, aparute la autoexaminare, este indicat sa ne prezentam la un consult la medicul specialist. Acesta, dupa efectuarea consultatiei, va hotari si va indica in functie de varsta, ecografie sau mamografie. Mamografia este adresata femeilor peste 50 ani, asimptomatice, ca metoda de electie in screeningul de cancer mamar. Se adreseaza de asemenea femeilor de peste 40 ani cu simptomatologie la nivelul sanilor sau la paciente de sub 40 ani, la care, ecografic, se descopera leziuni suspecte.

Limitele mamografiei sunt determinate de densitatea sanului care apare la femeile de sub 40 ani. Astfel, la aceasta categorie de varsta, sanii sunt densi si omogeni, sensibilitatea mamografiei fiind scazuta. Indicatia principala a ecografiei este aparitia unei modificari la nivelul sanilor (amintite mai sus), la femeia tanara, sub 40 ani. Una dintre calitatile ecografiei este capacitatea acesteia de a delimita anumite leziuni chistice fara potential malign de cele solide, maligne.

Elastografia este o metoda ce combina ultrasunetul cu compresibilitatea asupra unei leziuni. Majoritatea leziunilor benigne sunt usor compresibile si elastice, in schimb cele maligne sunt incompresibile si cu elasticitate redusa.“

Cat de periculoase sunt chisturile la san?

„Chisturile sunt formatiuni pline cu lichid, ce apar la un san sau chiar la ambii, unice sau multiple, care se diagnosticheaza la femei cu varste cuprinse majoritar intre 30-50 ani, dar pot aparea si la alte varste. La aparitia acestora, recomandarea este de prezentare la medicul specialist, unde acesta va realiza un consult clinic si ecografic, pentru a diferentia formatiunea chistica de alte formatiuni maligne. Un diagnostic diferential il va face numai un medic specialist. Chisturile apar in marea majoritate influentate hormonal, dand simptome ca: sensibilitate la nivelul sanului si a chistului, cresterea in volum a chistului inainte de menstruatie.“

Care sunt pericolele daca facem topless?

„Afectiunile ce pot aparea la nivelul regiunii mamare prin expunerea la soare sunt de natura dermatologica si este necesara aprecierea de catre un medic dermatolog.“

Foto: Guliver

Afla mai multe despre cum depistezi afectiunile de la nivelul sanilor citind si Ce spun sanii despre sanatatea ta. Nu ignora aceste semne!

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!