De fiecare data cand mananci paine - fie ca este vorba o chifla, o briosa englezeasca sau o parte a unui sandwich - ai o oportunitate de a-ti imbunatati dieta. Pentru majoritatea dintre noi, alegerea produselor de panificatie cu cereale integrale este cea mai simpla metoda prin care ne asiguram ca vom manca sanatos.

Dar atunci cand te afli in fata rafturilor cu paine din supermarket stii sa descoperi care e varianta cea mai buna pentru tine? Dintr-un articol de pe webmd.com am aflat cum recunosti o paine naturala si care sunt miturile de care n-ar mai trebui sa tii cont cand mergi la cumparaturi…

Cum recunosti o paine naturala? La inceput poti fii destul de confuza!

Mitul 1 despre o paine naturala: In cazul in care este inchisa la culoare si are cuvantul “cereale integrale” in nume, atunci sigur are o multime de fibre si nutrienti.

Adevarul: Primul ingredient listat pe eticheta spune de fapt adevarul. Daca e “faina de grau” sau “faina colorata cu malt” (sau ceva similar), atunci e clar ca a fost fost folosita de fapt faina alba si nu cea integrala, cum ar fi fost de fapt normal.

Mitul 2 despre paine: Painea care are un nume cu o rezonanta sanatoasa precum “sapte cereale” sau “100% naturala” este cea mai buna alegere.

Adevarul: Doar pentru ca numele painii de pe ambalaj suna supersanatos, asta nu inseamna ca painea este buna de fapt. Multe dintre acestea au “faina colorata cu malt” printre ingrediente sau “faina de grau”. Multe sortimente de paine contin si sodiu care se adauga de obicei pentru aroma. Insa ar trebui sa stii ca daca mananci trei felii de paine integrala pe zi si fiecare are cam 200 de miligrame de sodiu, asta inseamna 600 de miligrame de sodiu, ceea ce reprezintra o treime din cantitatea pe care ar trebui s-o consumi zilnic.

De ce ar trebui sa alegi mereu o paine cu cereale integrale? Deoarece cerealele integrale sunt in mod natural sarace in grasimi si colesterol; contin intre 10% -15% proteine si ofera o multime de fibre sanatoase, minerale, vitamine, antioxidanti si fitochimicale. Cu toate aceste substante nutritive intr-un singur „pachet”, nu e de mirare ca aceste cereale integrale ofera atat de multe beneficii pentru sanatate. Ele te protejeaza de bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, diabetul zaharat, obezitate si unele forme de cancer.

Nu alege o paine naturala doar dupa eticheta, ci si dupa aspect. Rachel Beller, fondator al Institutului Nutritional Beller din Beverly Hills, California, spune pacientilor sa aiba incredere in ceea ce vad atunci cand isi cumpara paine. Verifica, daca se poate la fata locului, daca exista cereale intregi in paine sau fragmente de boabe si nu doar pe exteriorul ei. Chiar daca painea din cereale integrale e facuta din faina de cereale integrale ea nu este la fel de sanatoasa precum cea care contine cereale integrale intacte.

Citeste si: „Lista de ingrediente periculoase din paine. Citeste eticheta”!

Foto: iStockphoto