diferenta de fus orar solutii

Daca nu esti obisnuita cu diferenta de fus orar, primele zile ale concediului petrecut la mare distanta de casa pot fi o amintire deloc placuta. Dar despre “jet lag” sau sindromul decalajului de fus orar se poate vorbi si in cazul celor care lucreaza in ture.

Aceasta problema legata de diferenta de fus orar ar putea fi de domeniul trecutului dupa ce oamenii de stiinta japonezi au descoperit “butonul de resetare a ceasului intern”. Cercetarea, publicata de revista Nature, arata ca “butonul” poate fi folosit pentru a potrivi ceasul intern la o noua zona geaografica, intr-o singura zi.

Somnul nu e solutia cea mai buna cand esti prinsa in diferenta de fus orar

Diferenta de fus orar

Exista mai multe ceasuri in corp si un ceas “principal” in creier, care au rolul de a sincroniza corpul cu lumea inconjuratoare. Astfel cei care lucreaza in ture, dar si aceia care calatoresc cu avionul pe distante mari pot resimti diferenta de fus orar, insotit uneori de un apetit culinar crescut.

Acest lucru se intampla din cauza ceasului intern care se deregleaza si nu mai poate face diferenta dintre zi si noapte. Ceasul se foloseste de lumina pentru a tine evidenta timpului, insa, in mod natural, se regleaza foarte lent.
Astfel, pentru fiecare zona prin care trece, corpul are nevoie de o zi intreaga pentru a-si reveni. De exemplu, daca o persoana zboara de la Londra la Berlin, va avea nevoie de o saptamana intreaga pentru a se putea adapta complet.

Solutia pentru diferenta de fus orar: mai multa adrenalina

In acest context, echipa de cercetatori japonezi a venit cu solutia de a face ceasul principal mai flexibil la diferenta de fus orar. Este vorba despre 10.000 de celule cerebrale care comunica in permanenta, pentru a pastra un control asupra timpului. Specialistii au descoperit ca daca interfereaza cu receptorii de vasopresina – considerati “urechile celulelor cerebrale”, care permit creierului sa mentina legatura cu celelalte celule – ceasul intern se va schimba mai repede.

Concret, specialistii ne recomanda ca atunci cand trecem printr-o diferenta de fus orar sa ne gasim niste activitati care ne solicita foarte mult atat fizic, cat si psihic. Cu cat adrenalina si puterea de concentrare cresc, cu atat creierul nostru nu va mai fi ocupat sa recupereze diferenta de fus orar, ci va fi focusat pe activitatile curente!

Din punct de vedere medical, “jet lag” – ul cronic si lucrul in schimburi pot determina afectiuni precum hipertensiune, obezitate sau alte afectiuni metabolice.