cum sa traiesti mai mult

Conform unui studiu publicat de de catre revista PLoS Medicine o viata sociala sanatoasa te-ar putea ajuta sa traiesti mai mult si mai bine!

Cercetatorii de la Universitatea Brigham Young si de la Universitatea din Carolina de Nord au cumulat datele obtinute de 148 de studii cu privire la legatura dintre sanatate si relatii sociale. Ei au implicat astfel in cercetarea lor peste 300.000 de barbati si femei din intreaga lume si au descoperit ca persoanele cu legaturi sociale slabe au avut, in medie, cote cu 50% mai mari de deces in perioada de urmarire a studiului (o medie de 7,5 ani) decat persoanele cu legaturi sociale mai solide.

Cand vrei sa traiesti mai mult nu doar alimentatia e importanta…

Ca impuls pentru longevitate este aproximativ la fel de mare ca diferenta de mortalitate observata intre fumatori si nefumatori, spun autorii studiului. Si este mai mare decat diferentele in riscul de deces asociat cu multi alti factori de stil de viata binecunoscuti: inclusiv lipsa de exercitii fizice si obezitate. “Aceasta constatare nu e bazata pe cateva studii minore”, spune Julianne Holt-Lunstad, autoarea principala a cercetatorii si profesoara de psihologie la Universitatea Brigham Young. “Sper ca va exista o recunoastere din partea comunitatii medicale si chiar a publicului larg cu privire la importanta acestei actiuni.”

Efectul acestei constatari nu pare sa varieze in functie de sex sau in functie de varsta. De asemenea, oamenii solitari nu erau neobisnuit de sensibili la o anumita boala.

Ne intoarcem la familia si prietenii pentru un sprijin tangibil atunci cand suntem bolnavi, dar si grija fata de ceilalti ne poate ajuta sa avem mai multa grija de noi insine. Un foarte bun exemplu este cineva care are un copil. Aceasta noua legatura este de multe ori un bun impuls ca sa renunti la fumat si sa stopezi orice alte distractii riscante. Dar influenta legaturilor sociale ar putea fi chiar mai puternica decat atat. Relatiile sociale, se pare, pot ajuta, de asemenea, corpurile noastre sa se ajute singure.

Studii recente in laborator au aratat ca, intr-o situatie de stres, tensiunea arteriala si ritmul cardiac vor creste mai putin atunci cand oamenii sunt insotiti de o persoana care este apropiata de ei. Imagistica cerebrala prezinta, de asemenea, diferente neurologice, intre o persoana care este singura si o persoana care are suport. Intr-un experiment publicat in primavara acestui an, copiii carora li sa permis sa vorbeasca cu mamele lor, dupa o intalnire stresanta au avut niveluri crescute de oxitocina spre deosebire de copiii care nu au avut contact cu mamele lor.

Intr-unul dintre cele mai renumite experimente asupra sanatatii si a vietii sociale, Sheldon Cohen de la Universitatea Carnegie Mellon a expus sute de voluntari sanatosi la un virus comun, apoi i-a pus in carantina timp de mai multe zile. Cohen a aratat ca participantii la studiu cu mai multe legaturi sociale n-au dezvoltat la fel de repede raceala cum au facut cei care erau izolati social.

Sistemul imunitar al persoanelor cu o multime de prieteni a lucrat pur si simplu mai bine, lupta cu virusul a fost de multe ori fara simptome. Studiile sugereaza ca imunitatea poate fi grav afectata de hormoni de stres, astfel incat o viata sociala buna te ajuta sa-ti mentii sanatatea sub control si sa traiesti mai mult.

Daca vrei sa afli ce trebuie sa mananci ca sa traiesti mai mult, am povestit si despre asta intr-un alt articol!

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto