Cum se manifesta hernia de disc in faza incipienta

Poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, scrie doctorul chirurg Horia Stoicescu pe cdt-babes.ro, dar adesea afecteaza zona lombara, nivelul inferior al coloanei. Hernia poate fi tratata nechirurgical, daca este diagnosticata din timp, prin fizioterapie, masaje, administrarea de antiinflamatoare. Ca sa ajungi la medic in acest stadiu, trebuie sa stii cum se manifesta hernia de disc.

Coloana vertebrala este compusa din vertebre. Acestea sunt legate intre ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros si un tesut gelatinos elastic, in centrul discului. Este foarte important sa stim aceste lucruri, ca sa intelegem ce se intampla cand un disc intervertebral are probleme. Functia lui este de a amortiza si proteja impotriva socurilor produse de miscarile bruste, cum ar fi alergatul, saritul sau ridicarea unor greutati. Cand se deterioreaza – din cauza unor accidente sau a imbatranirii –, discurile ies in exterior sau se rup. Si, totusi, cum se manifesta hernia de disc?

Uneori simti dureri de spate care nu te lasa sa stai in picioare, alteori ai doar senzatie de amorteala la nivelul coloanei si picioarelor. Dintr-o multime de simptome care insotesc boala, sunt si cateva confuze si trecatoare. Din aceasta cauza oamenii nu acorda suficienta atentie sanatatii si ajung tarziu la medic.

Simptomele depind de pozitia si marimea herniei si de starea nervului. Daca hernia nu preseaza pe nerv, e posibil sa nu apara dureri. Daca il preseaza, disconfortul este puternic si asociat cu amorteala, furnicaturi, slabiciune. Iar durerile pot fi si mai intense la stranut si efort. Poti simti o ameliorare daca te intinzi in pat sau gasesti o pozitie care relaxeaza coloana vertebrala si scade presiunea asupra discului afectat.

Daca ai astfel de probleme, evita activitatile zilnice care supun spatele unui stres, precum ridicatul de greutati, expunerea prelungita la vibratii.

Sedentarismul poate fi de vina pentru aparitia herniei

Efortul fizic solicitant se numara printre cauzele herniei, dar si lipsa activitatii fizice poate duce la declansarea bolii. Sedentarismul creste presiunea la nivel lombar si favorizeaza durerile si intensificarea acestora. La fel de daunatoare ca sedentarismul este si pozitia incorecta a spatelui pentru o perioda mai lunga de timp. Adica statul multe ore pe scaun la serviciu poate deteriora discurile vertebrale.

Cum se manifesta hernia de disc si ce optiuni de tratament exista

Daca se afla in stadiu incipient, adica durerile provocate de hernie sunt cat de cat suportabile, medicul iti poate recomanda tratamente care au ca scop diminuarea simptomelor si intarirea musculaturii spatelui. Poate fi vorba despre sedinte de kinetoterapie, de fizioterapie, de masaj. De asemenea, poate indica tratament prin electroterapie sau bai galvanice. Si injectiile epidurale cu cortizon au grad mare de eficienta.

Cum stii ca afectiunea este deja in stadiu avansat – diagnosticul se pune in urma investigatiilor imagistice prin Rezonanta Magnetica (RMN) sau prin Tomografie Computerizata (CT). Cu ajutorul acestor teste se pot afla informatii despre locul unde este hernia de disc si gradul de severitate.

In cele mai multe cazuri, hernia de disc este ameliorata prin tratament nechirurgical. Exista insa si situatii cand specialistul poate indica proceduri chirugicale.

Daca apare o dubla hernie de disc, iata ce recomandari au medicii specialisti!

Foto: Guliver