gingivita cum o tratezi acasa

Un zambet nu poate fi frumos fara o gingie sanatoasa. Gingia bolnava, care sangereaza, pe langa aspectul inestetic, reprezinta si o poarta de intrare a bacteriilor si toxinelor acestora in organism.

Gingivita se trateaza inca de acasa, cu o igiena dentara foarte buna si trebuie sa continue la cabinetul stomatologic, deoarece lasata netratata, gingivita evolueaza in timp spre parodontoza profunda si pierderea dintilor. In 80% din cazuri gingivita este produsa de resturile alimentare care fermenteaza si de placa bacteriana din vecinatatea gingiei.

Iata, in continuare, ce putem face acasa pentru a indeparta placa bacteriana, precum si celelalte cauze frecvente ale gingivitei:

Periajul corect. Atunci cand o persoana se confrunta cu gingivita, primul obiectiv este de a scapa de inflamatia gingiilor si readucerea lor la o culoare roz, care indica sanatate. Cu toate ca v-ati spalati pe dinti ani intregi, inca din copilarie, sunteti convinsi ca utilizati tehnica corecta?

Cea mai buna periuta de dinti este cea cu peri de duritate medie; cea soft nu curata suficient de bine, iar cea cu peri tari agreseaza gingia si smaltul. Asadar, folositi o periuta cu dinti cu peri de duritate medie si pozitionati-o in unghi de 45 grade fata de linia gingiei, dupa care masati gingiile printr-o miscare usoara inainte-inapoi. Apoi, indepartati placa bacteriana printr-o miscare de rotatie dinspre gingie spre dinte, atat pe fetele exterioare, cat si pe cele exterioare ale dintilor. Folositi miscari blande, caci scopul nu este sa cauzam sensibilitate gingiei si dintilor, ci sa curatam cat mai bine cavitatea bucala.

Aplicati periajul corect de cel putin doua ori pe zi, cel mai important fiind periajul de seara.

Folosirea apei de gura. Clatirea cu apa de gura poate fi de mare ajutor, insa atentie: apa de gura cu clorhexidina este, de fapt, un medicament, foarte eficient in gingivite, dar care se poate folosi doar pe perioade de maxim 3 saptamani, deoarece coloreaza in galben-maroniu dintii, obturatiile (plombe), favorizeaza depunerea tartrului si produce modificari reversibile ale gustului (gust amar).

Folosirea atei dentare. Este indicata folosirea atei dentare cel putin o data pe zi, deoarece 35% din suprafata dintilor (fetele interdentare) nu poate fi curatata cu ajutorul periutei de dinti. Acesta este un mijloc de indepartare a placii intre dinti si din alte zone greu accesibile.

Gingivita: cum se trateaza la cabinet

Pe langa obiceiurile de ingrijire dentara pe care trebuie sa le punem in aplicare acasa, tratarea gingivitei se realizeaza si impreuna cu medicul specialist, care va recomanda, in functie de pacient, tratamentele dentare descrise in continuare:

Detartraj, periaj profesional si air-flow de doua ori pe an sau mai des, la nevoie; Tratarea cariilor dentare, in care raman resturi alimentare, care pot fi iritante pentru gingie;

Inlocuirea lucrarilor dentare vechi, de langa care s-a retras gingia sau care, dimpotriva, apasa gingia;

Inlocuirea obturatiilor (plombelor) dentare cu margini neregulate, care “agata” ata dentara si retin resturi alimentare langa gingie;

Inchiderea spatiilor dentare rezultate in urma unor extractii dentare cu ajutorul aparatului dentar, deoarece alimentele taseaza gingia din acele zone;

Alinierea dintilor inghesuiti cu ajutorul aparatului dentar deoarece inghesuirea dentara impiedica igienizarea corecta, favorizand aparitia gingivitei si a cariilor;

Aplicarea la nivelul gingiei de geluri sau solutii antiinflamatoare, antimicrobiene, antifungice, antialergice, prescrise de medicul stomatolog;

Gingivectomia – taierea gingiei crescute excesiv, cu ajutorul laserului sau a microchirurgiei;

Folosirea terapiei cu ozon in cabinetul stomatologic, care distruge microbii si favorizeaza vindecarea;

Inlocuirea pilulelor contraceptive, care produc modificari hormonale urmate de gingivita, cu unele care sunt mai bine tolerate de organism (acolo unde este cazul);

Tratarea bolilor generale care pot produce gingivita: diabet, boli ale ficatului, anemie, boli endocrine etc.

Un lucru extrem de important trebuie retinut: desi prima tentatie este de a evita sa periem zonele care sangereaza, dimpotriva, in acele zone trebuie sa insistam cu periajul dentar pentru a inlatura toate bacteriile si toxinele lor care determina sangerarea. Aceasta se va reduce pana la disparitie cu fiecare zi de periaj corect, iar gingia isi va recapata aspectul sanatos.

Citeste si despre: „Problemele gingivale: principalele cauze si semnale alarmante”!

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!