pofta de dulciuri dupa sport

Daca ai pofta de dulciuri deindata ce iesi din sala de sport, nu inseamna decat ca esti om. Aparent, instinctul de a manca ceva dulce dupa ce depui efort nu este ceva anormal. Exercitiile fizice ii fac pe oameni sa aiba pofta de dulciuri, arata un recent studiu publicat in “Journal of Health Psychology” si preluat de huffingtonpost.com.

Cercetatorii au examinat 88 de studenti care au participat la un test de “approach avoidance task” – practic un instrument ce masoara raspunsul cuiva la anumiti stimuli. Testul a continut de la imagini cu dulciuri pana la varii obiecte de uz caznic. Fiercare participant a tinut un dispozitiv in timpul testului ce a masurat miscarile mainii sale la fiecare imagine. Daca unul dintre subiecti tragea, chiar subtil, dispozitivul inspre el insemna ca imaginea l-a facut sa se simta fericit sau ca a fost atras de ce a vazut in ea.

Studiul care analizeaza pofta de dulciuri dupa sport nu a tinut cont totusi de anumite aspecte

Apoi, o parte dintre participanti au fost pusi sa faca un exercitiu pe bicicleta stationara, iar altii sa rezolve puzzle-uri. Ulterior, li s-a refacut tuturor primul test cu imaginile. Cei care au fost in grupul care a efectuat exercitii fizice au fost mai predispusi sa fie apoi atrasi de fotografiile cu dulciuri decat cei care au facut puzzle-uri sau au fost in grupul de control. Autorii studiului au conchis ca acest comportament are de-a face cu ceva cu corpul nostru (cu creier mai exact) care incearca sa recupereze caloriile consumate in timpul exercitiilor, raporteaza huffingtonpost.com.

Rezultatele pot oferi o mai buna intelegere a obiceiurilor post-antrenament – chiar si asupra celor de care nu suntem neaparat constienti. Multumita dispozitivelor tinute in mana de participantii la studiu, cercetatorii au masurat reactiile imediate si inconstiente ale voluntarilor fata de mancaruri. Deci se pare ca o persoana poate fi motivata sa manance un desert dupa o serie de exercitii fizice multumita felului in care suntem construiti (nevoia de a inlocui caloriile) si nu pentru ca luam aceasta dezicie in mod constient (faptul ca vrem o prajitura pentru ca simtim ca “o meritam” dupa ce am ars multe calorii).

Exista, insa, unele limitari ale studiului. Numarul de subiecti a fost destul de mic, deci nu se poate stabili ceva cu certitudine. De asemenea nu este clar daca subiectii voiau dulciuri in special sau orice tip de mancare, din moment ce singurele alimente prezentate au fost cele zaharoase. Oricum, cel mai probabil nu este cea mai buna idee sa te napustesti asupra dulciurilor imediat dupa ce ai facut sport.

Pofta de dulciuri nu loveste doar dupa sport, ci si dupa orele de birou. Afla cum o poti alunga!

Foto: iStockphoto