de ce apare anxietatea

Probabil ca ai auzit in ultima perioada vorbindu-se despre anxietate, o reactie normala a organismului atunci cand acesta este foarte stresat sau cand se simte in pericol si nu mai poate gestiona tensiunea. Multi experimenteaza aceasta afectiune, dar nu stiu ce li se intampla, asa ca e important sa descoperi de ce apare anxietatea si cum se trateaza.

Elena Calvun, psiholog specialist autonom in psihologie clinica, Spitalul European Polisano, din Sibiu, spune ca anxietatea e insotita de mai multe simptome, cum ar fi panica, cu si fara agorafobie (tulburare de anxietate in care pacientul incearca sa evite situatiile despre care crede ca i-ar produce panica), fobia si tulburarea obsesiv-compulsiva.

„Tulburarile anxioase pot capata insa o multime de alte forme. Definitia cuvantului anxietate din DEX (2009) descrie perfect aceasta conditie a organismului: ”stare de neliniste, de asteptare incordata, insotita de palpitatii, jena in respiratie, intalnita in unele boli de nervi”. Aceasta neliniste nu este intotdeauna definita, constientizata, astfel ca pacientul nu gaseste un motiv anume pentru care se simte asa, dar tulburarile fiziologice sunt intotdeauna prezente“, spune psihologul.

De ce apare anxietatea si cum se trateaza

Elena Calvun spune ca, in functie de evaluarea facuta de un specialist, medic psihiatru sau psiholog, se stabileste daca tratamentul anxietatii va fi medicamentos, medicamentos si psihologic (psihoterapie) sau doar psihologic.

„De ce apare anxietatea? Cauzele aparitiei tulburarilor anxioase nu sunt intotdeauna usor de gasit si medicamentele prescrise de medicul psihiatru pentru dezechilibrele fiziologice ale organismului pot aduce o ameliorare relativ rapida a simptomatologiei, dar pot sa ramana ascunse si nerezolvate cauzele emotionale, psihologice.

Multi pacienti sunt ingrijorati de reaparitia neplacerilor si atunci apeleaza la psihoterapie pentru a intelege cum ar putea reactiona in fata situatiilor de criza, a problemelor si a stresului de zi cu zi. Cei care sufera de anxietate nu sunt slabi sau neajutorati psihologic, ci sunt persoane care au fost puternice prea mult timp. Ei au uitat sa se gandeasca la sanatatea si starea lor de bine, sa analizeze impactul stresului asupra fiintei lor in goana rezolvarii de probleme.

In functie de intensitatea simptomatologiei sau de asocierea cu alte patologii psihiatrice sau nu, internarea poate fi necesara. Monitorizarea tratamentului, indiferent de natura lui, este foarte importanta, acesta ajustandu-se in functie de reactia pacientului la tratament si de reintegrarea lui la ritmul obisnuit de viata“, explica psihologul.

Nu-ti fie rusine sa ceri ajutor!

Daca vrei sa descoperi de ce apare anxietatea si cum se trateaza, este important sa stii ca aceasta conditie a organismului zdruncina stima de sine si relatiile cu cei din jur. Prin urmare, ea poate sa iti dea peste cap nu doar viata personala, ci si te poate afecta si la job. In caz de anxietate, faptul ca ceri ajutor de la un specialist nu este o rusine, ci este semn de maturitate, de intelepciune si putere.

Care sunt grupele de varsta cu cea mai mare incidenta a anxietatii la noi in tara

„Rezultatele unui studiu privind sanatatea mentala in Romania, aparute in revista Management in Health, vol. 13, nr. 3 (2009), sunt ingrijoratoare. Ele arata ca, ”in cazul tulburarilor de anxietate, valoarea prevalentei creste de la 5,5% ( intre 18 si 34 de ani) la 6,8% ( intre 35 si 49 de ani) si apoi la 10,3% (intre 50 si 64 de ani), (…) pentru ca ulterior sa scada la 5,2% pentru grupa de 65 de ani si peste“, avertizeaza specialistul.

Foto: Guliver

Daca vrei sa stii de ce apare anxietatea si cum poate fi tratata, citeste si articolul: Anxietatea puternica: ce poti sa faci ca sa o domolesti?