De ce apare herpesul.

Esti exasperata ca nu stii de ce apare herpesul care, de cate ori ti-e lumea mai draga, iti strica infatisarea? Nu te panica! Este un virus si e de doua feluri. De aceea, si herpesul e de doua feluri. Nu poti sa scapi de el complet, dar poti sa faci sa apara mai rar!

Herpesul apare din cauza unui virus, herpes simplex, cunoscut si ca HSV. Poate aparea in diferite zone ale corpului, dar, cel mai adesea, este prezent la gura sau in zona genitala. Exista insa doua tipuri diferite: herpes simplex 1 – care provoaca leziuni in jurul gurii, de obicei asociate cu racealasi HSV-2, care provoaca, de obicei, herpesul genital.

De ce apare herpesul

Potrivit Healthline.com, herpes simplex e un virus contagios, care se transmite de la o persoana la alta prin contact direct. Copiii iau HSV-1 din contactul direct cu un adult si il au, apoi, toata viata.

De fiecare data cand te confrunti cu o astfel de situatie, te intrebi de ce apare herpesul? Ei bine, cel cauzat de HSV-1 poate sa fie luat ca urmare a interactiunilor de tot felul. De la a manca cu aceleasi tacamuri cu care a mancat altcineva care este purtator de virus, la folosirea aceluiasi balsam de buze sau contact prin sarut. Infectia se ia mai usor in perioada in care ai un herpes.

Infectia cu HSV-2 apare ca urmare a contactului sexual neprotejat cu o persoana care are acest virus. In SUA, 20% din persoanele active sexual sunt detinatoarele virusului herpetic HSV-2.

Cine risca sa se infecteze cu acest virus?

Oricine, indiferent de varsta, poate sa contracteze virusul responsabil cu aparitia herpesului. Dar de ce apare herpesul doar la unele persoane, desi acestea aun fost, totusi, expuse? In general, riscul variaza in functie de cat de des te expui la virus.

In ceea ce priveste herpesul genital, riscul creste cu cat ai mai multe contacte sexuale cu persoane diferite, fara sa te protejezi. De obicei, femeile sunt mai expuse la HSV-2. Riscul creste si mai mult daca sistemul imunitar nu este destul de puternic.

Diagnostic si tratament pentru herpes

De obicei, diagnosticul de herpes este pus la un simplu consult medical. Ca sa fie sigur, medicul poate cere recoltarea de sange pentru a verifica daca ai anticorpi pentru HSV-1 si HSV-2. Daca ai anticorpi, inseamna ca ai infectia in sange, chiar daca nu ti-au aparut leziuni in jurul gurii sau la nivel genital.

Dupa ce afli de ce apare herpesul, e cazul sa stii si ca, in prezent, nu exista un tratament pentru el. Singurele cai de tratament vindeca leziunile si fac ca aparitia acestora sa fie mai rara. Herpesul dispare insa si de la sine, fara tratament. Mai ales cel care apare la gura. Daca mergi la medic, acesta iti poate recomanda medicamente sau unguente pe baza de aciclovir. Acest tip de tratament ar putea chiar sa reduca riscul raspandirii virusului la alte persoane.

Acum ca stii de ce apare herpesul, afla si Ce analize medicale trebuie sa iti faci anual.

FOTO: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!