De ce iti place cafeaua. Raspunsul se afla in mostenirea genetica

Multa vreme au studiat cercetatorii beneficiile cafelei sau reactiile adverse pe care le are consumul in exces al bauturilor cu cofeina. Asa au ajuns sa descopere si de ce iti place cafeaua de la prima inghititura, asa amara cum e, sau pur si simplu urasti gustul ei „negru“, deloc delicat pentru papilele gustative.

De vina sunt genele, care joaca un rol important in aceasta chestiune. Adica mostenirea genetica iti poate confirma, cu procentaj mare, de ce iti place cafeaua sau nu. Raspunsul genetic se bazeaza pe reactiile corpului in contactul cu cofeina.

Te-ai intrebat vreodata de ce unii devin rapid agitati dupa doua-trei guri de cafea, in timp ce altii pot bea linistiti si o ceasca de expresso, inainte de culcare, fara sa le afecteze somnul? Explicatia se gaseste in gene, daca e sa dam crezare cercetatorilor amintiti de publicatia online realsimple.com.

Mai mult decat atat, studiile in domeniu au incercat sa lamureasca odata pentru totdeauna subiectul indelung discutat daca este cafeaua buna sau nu pentru sanatate. A reiesit ca raspunsul nu este atat de simplu de formulat, potrivit raportului publicat in The New York Times.

In urma cu 10 ani, nutritionistul Ahmed El-Sohemy, de la Universitatea din Toronto, a studiat in special o gena, numita CYP1A2, care este implicata in metabolizarea cafelei si cum afecteaza aceasta sanatatea inimii. Gena cu pricina este de doua feluri, lenta sau rapida, daca e sa ne referim la modul cum metabolizeaza cafeaua.

Pornind de la rezultatele lui, cercetatorii au scos la iveala ca oamenii care mostenesc doua copii ale genei rapide CYP1A2, adica au cate una de la fiecare parinte, pot metaboliza pana la de patru ori mai repede cofeina, fata de oamenii care au doua copii ale genei mai lente.

De ce iti place cafeaua si iti face bine

Intr-un studiu la care au participat 4.000 de adulti, El-sohemy si echipa sa de cercetatori au descoperit ca un consum de peste patru cescute de cafea pe zi poate creste riscul de infarct cu pana la 36%.

Dupa ce au analizat si felul genelor, oamenii de stiinta au gasit ca riscul se aplica doar la cei care au varianta lenta a genei.

La polul opus, oamenii care au modelul rapid de CYP1A2 si consuma pana la trei cesti cu cafea sunt mai feriti de riscul de a suferi un infarct.

Cand bei cafea, gena rapida iti protejeaza inima

Specialistul explica fenomenul astfel: cofeina poate produce tulburari cardiovasculare la cei care o metabolizeaza mai lent, deoarece efectul stimulator actioneaza mai mult timp in corp.

Pe de alta parte, cand cofeina se metabolizeaza rapid, nu mai are timp sa produca reactii adverse, ci doar lasa in corp compusii benefici, cum sunt antioxidantii si polifenolii.

Si alte studii au descoperit efecte similare. In 2009, un grup de experti italieni au gasit ca posesorii de gena lenta, care beau cafea in exces, pot suferi de hipertensiune, spre deosebire de cei care metabolizeaza rapid cofeina. Mai mult decat atat, acestia din urma cu cat beau mai multa cafea, cu atat sunt mai protejati de riscul de hipertensiune.

Marilyn Cornelis, de la Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, vine cu o alta concluzie indrazneata. Si anume, ca nu doar despre aceasta gena este vorba, ci despre mai multe, care au putea oferi lamuriri legate de beneficiile pe care le aduce cafeaua corpului sau de riscurile la care il expune. La fel si in cazul gusturilor, genele indica daca iti place cafeaua sau o bei de nevoie.

Stiai ca daca vrei sa traiesti mai mult, e bine sa nu refuzi a doua ceasca de cafea.

Foto: Guliver