De ce ne imbolnavim dupa o perioada cu multa agitatie

Ai observat cu siguranta ca dupa o perioada stresanta iti simti corpul foarte slabit. Stiai ca organismul este astfel proiectat incat, dupa o serie de momente tensionate, sa intre in stare de repaus? Stresul creste productia de hormoni (adrenalina si cortizon), care maresc ritmul cardiac si presiunea sangelui. Iata o explicatie pentru intrebarea de ce ne imbolnavim adesea dupa o perioada dificila.

Unii acuza o stare de agitatie imposibil de controlat, altii tensiune la nivel muscular si tulburari de respiratie. Toate acestea apar din cauza stresului, principalul vinovat pentru aparitia multor afectiuni. Dar iata ce scrie time.com despre de ce ne imbolnavim.

In corp se produc schimbari fiziologice care au loc la scurt timp dupa efectuarea unei activitati care implica efort, cum ar fi alergatul dupa o masina sau urcatul rapid pe scari. Insa apar si modificari de natura fiziologica pe termen lung, dupa o perioada cu mult stres, care pot consuma ingrijorator resursele vitale.

Cand iti expui corpul la stres prelungit, sistemul imunitar scade si devine vulerabil la o serie de simptome. Asa ca, daca stii ca te asteapta zile grele, cu multe lucruri foarte importante de facut in timp scurt, asigura-te ca iei suplimente cu vitamine si dormi cateva ore bune pe noapte. Altfel, risti ca organismul sa clacheze si sa te imbolnavesti.

De ce ne imbolnavim si cum putem preveni epuizarea organismul: Strategie eficienta!

Studiile de specialitate spun ca una dintre cele mai bune strategii de reducere a stresului se bazeaza pe respiratie. Mai precis, pe o respiratie adanca. Trage aer in piept umfland si abdomenul, fa o pauza, apoi expira aerul incet, cat numeri pana la cinci. Repeta acest procedeu timp de cateva minute. O alta solutie este sa faci miscare. Antrenamentele de aerobic te ajuta sa eliberezi starea de stres din corp. Chiar si o plimbare de aproximativ 20 de minute iti poate veni intr-ajutor.

Nota finala: Cei de la time.com au observat si sunt intru totul de acord, ca cea mai mare greseala care duce la instalarea unui nivel cronic de stres in organism are la baza incercarea de a detine controlul in tot ceea ce faci, adica sa fii un fel de one-woman show.

Poti combate stresul zilnic cu 10 minute de meditatie.

Foto: Guliver