de ce ne purtam ca barbatii

De ce ne purtam ca barbatii – am fost curioase sa aflam ce sta la baza schimbarii comportamentale a femeilor din ziua de azi si am gasit explicatiile pe Psychology Today.

Cu siguranta ai remarcat si tu ca se intampla o schimbare de paradigma. Barbatii devin mai sensibili, iar femeile incep sa fie mai androgine – atat ca aspect, cat si in gandire. Si totusi, de ce ne purtam ca barbatii?

Femeile din ziua de azi sunt mai masculine, fata de femeile de acum doua generatii. Cautam sa facem o facultate buna. Apoi cautam job-uri bune. Ne dorim si obtinem promovari la locul de munca. Muncim mai mult, castigam mai multi bani. Ce sa mai?! Suntem la fel de competitive ca semenii nostri de sex opus.

Unele cercetari care au incercat sa determine de ce ne purtam ca barbatii au pus aceasta transformare pe baza eliberarii sexuale. Pentru ca acum femeile au aceeasi libertate sexuala ca si barbatii? Acesta sa fie motivul? E chiar asa de simplu? Avem voie sa fim cu mai multi parteneri, avem voie sa fim la fel de active sexual, avem voie sa nu ne casatorim daca nu asta vrem? Oare?

O alta explicatie ne parvine de la antropologi care au realizat cercetari in tari putin dezvoltate si in tari foarte dezvoltate. Cine ar mai fi de vina in androginizarea femeii moderne?

Se pare ca hormonii joaca un rol extrem de important. Altfel spus, s-a observat ca in tari la limita subzistentei abdomenul femeilor e mai pronuntat. La fel de bine si in tari in care femeile sunt pe picior de egalitate cu barbatii – Anglia, Danemarca.

De ce ne purtam ca barbatii? Pentru ca incepem sa secretam hormonii barbatilor, afirma cercetatorii. In societatile in care femeile sunt sub presiunea de a le oferi copiilor tot ce e mai bun, creste nivelul testosteronului. Este o reactie normala a organismului care are nevoie de putere, competitivitate, barbatie. Odata cu hormonii stresului, testosteronul este responsabil si de grasimea abdominala.

O alta explicatie a transformarii corporale feminine se refera la pietele de jobu-uri competetitive. Unde femeile au ca scop sa fi cele mai bune in cariera lor, nu cele mai sexy. In anii ’50, cand femeile erau mai degraba casnice, gospodine, silueta feminina era aceea de clepsidra – talie subtire, solduri si bust ample. A la Marylin Monroe.

Din toate aceste cercetari, putem trage concluziile de ce ne purtam ca barbatii! Pentru ca ne schimbam, evoluam, ne adaptam, pentru a cunoaste succesul. La nivel psihologic, pe partea cealalta, cu cat o femeie devine mai masculina, rolul barbatului de langa ea se va modifica, devenind mai feminin.

Citeste si: Esti o femeie independenta? Ce trebuie sa accepte un barbat daca te vrea langa el!

Foto: Gulliver