Nu poti sa dormi in pat strain

Fie ca esti in vacanta si abia te-ai cazat intr-un hotel, fie esti in vizita de cateva zile la prieteni, te confrunti cu aceeasi problema: cel putin in primele doua nopti, nu poti dormi. Sa fie oare ceva special cu patul tau de acasa incat nu poti sa dormi intr-un pat strain? Un studiu recent explica fenomenul.

Cercetatorii de la Universitatea Brown au monitorizat, recent, somnul a 35 de persoane si au descoperit de ce somnul in paturi straine te poate face sa nu-ti gasesti locul toata noaptea. Acesta este exact motivul pentru care, de regula, specialistii nu tin cont de datele pe care le colecteaza de la participantii la studii care au dormit o prima noapte in laborator.

In studiul mentionat, publicat in revista “Current Biology”, cercetatorii au observat fluxul cerebral al participantilor. Cele doua emisfere cerebrale au indicat diferente clare. Emisfera cerebrala stanga transmitea semnale de slabiciune, in timp ce emisfera cerebrala dreapta semnala o senzatie de somn acuta. Astfel, emisfera dreapta – cea care ramanea in stare de alerta – actiona precum un “paznic de noapte” in timpul somnului, trecand organismul in modul “snooze”.

Totusi, de ce nu poti sa dormi in pat strain?

“Pentru ca mediul in care te afli este complet nou pentru tine, asa ca organismul ti se transforma intr-un sistem de supraveghere prin care monitorizezi tot ce te inconjoara si prin care detectezi tot ce ti se pare neobisnuit”, subliniaza autorii studiului.

Acest tip de reactie este foarte raspandit in randul regnului animal, sustin oamenii de stiinta. Emisfera stanga a creierului ramane vigilenta si atenta la tot ce se intampla. De cealalta parte, emisfera dreapta se odihneste. Insa tocmai aceasta lipsa de echilibru dintre cele doua te face sa te simti mai putin odihnita, chiar mai obosita decat dupa o noapte cu somn de slaba calitate la tine acasa.

Din fericire, aceasta situatie neplacuta dureaza maximum doua nopti. Organismul ti se va adapta rapid la schimbarea de mediu.

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: Guliver