nu te relaxezi in vacanta

In zilele stresante de dinainte de concediu, cand ai simtit ca nu mai poti face sarcinilor de la job, ai inchis ochii si ti-ai imaginat ca esti in vacanta. Insa cand sa ajungi la destinatie, parca toate suferintele din lumea te-au napadit. Nu numai ca nu te relaxezi in vacanta, dar te simti rau si esti foarte slabita? Specialistii dailymail.co.uk iti spun din ce cauza!

Dureri de cap, greata, oboseala, nas infundat, frisoane – toate aceste simptome iti strica vacanta si te impiedica sa te bucuri de concediu. N-are nimic de a face cu ghinionul, ci aceasta stare a organismului, echivalenta cu suprasolicitarea, numita in engleza Leisure Sickness, ii afecteaza pe cei care muncesc foarte mult.

De ce apare suprasolicitarea si cum te afecteaza

In cadrul studiului organizat de cercetatorii de la Universitatea Tilburg, din Olanda, au fost intervievati 1.128 de barbati si 765 de femei din intreaga tara. Psihologii au ajuns la concluzia ca cei care nu se puteau relaxa in vacanta sufereau de suprasolicitare de mai bine de 10 ani si simptomele au inceput sa apara undeva in jurul varstei de 26 de ani. Acestia au pus starea de rau pe seama problemelor de adaptare la un mediu nou, diferit de cel cu care erau obisnuiti acasa. De asemenea, multi dintre cei chestionati au declarat ca le-a venit foarte greu sa se ″rupa″ de stresul de la serviciu si sa inceapa sa se relaxeze.

Nu te relaxezi in vacanta si te imbolnavesti pentru ca muncesti prea mult

Cei afectati de suprasolicitare tind sa se gandeasca foarte mult la ceea ce se intampla la serviciu si la munca in general cand sunt in concediu, ceea ce i-a facut pe psihologi sa ajunga la concluzia ca ei de fapt nu stiu cum sa se comporte in timpul liber. Multi dintre acestia se simt vinovati ca nu sunt la job sau incep sa isi planifice atat de multe lucruri in concediu, incat nu mai simt nicio placere si se obosesc peste masura.

Persoanele perfectioniste se relaxeaza cel mai greu in concediu

De ce te imbolnavesti si nu te relaxezi in vacanta? Cercetatorii olandezi cred ca persoanele perfectioniste, care simt ca pierd controlul in concediu, cand lucrurile nu mai pot fi la fel de bine planificate ca la job, sufera de suprasolicitare, asa ca este posibil sa te fi concentrat pe viata profesionala mai mult decat trebuie. Ca sa gestionezi aceasta stare, va trebui sa iti reevaluezi prioritatile si sa nu mai pui atat de multa presiune pe tine. Atat timp cat vei continua sa iei task-urile de la serviciu cu tine acasa, dar si in vacanta, si vei avea tendinta sa verifici mail-urile cat esti in concediu, risti sa nu te mai bucuri de nimic si te si imbolnavesti.

Rezultatele studiului, care au fost publicate in Revista de Psihoterapie si Psihosomatica, nu sunt surprinzatoare, sustine Cary Cooper, profesor de psihologie si sanatate organizationala la Institutul de Stiinta si Tehnologie al Universitatii din Manchester. ″Vedem tot timpul printre studenti acest tip de simptome, in mod special dupa examene. Nu este timpul liber cel care ii face pe tineri sa se imbolnaveasca, ci faptul ca ei sunt extenuati si cand se relaxeaza dupa o perioada intensa, scade sistemul imunitar si corpul cedeaza″, spune el.

Citeste si: Esti stresata la job? Se poate sa nu mai fii!