Gust amar in gura? Posibile cauze

Gustul neplacut din gura apare din mai multe cauze. Nu este vorba doar despre consumul unui aliment, cum este usturoiul, ci de o serie de factori care declanseaza senzatia de gust amar din gura. Problema e serioasa si trebuie tratata ca atare. Altfel, risti sa-ti pierzi pofta de mancare si sa suferi de complicatii la nivel digestiv.

Principala vinovata pentru un gust amar in gura este igiena precara, dar se fac reponsabile pentru acesta problema si bolile digestive, ale cailor respiratorii, afectiunile cavitatii bucale si cele dentare. Inclusiv fumatul are legatura cu gustul amar persistent.

Daca aceasta senzatie nu dispare dupa ce acorzi mai multa atentie igienei dentare, nu mai ai incotro: trebuie sa consulti un medic; acesta iti va face investigatii si apoi iti va da tratamentul potrivit. Dar inainte de a ajunge la medic, asigura-te ca faci totul ca sa reduci senzatia de gust amar din gura. Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont!

Periajul este incorect

Cum spuneam, prima pe lista cauzelor care provoaca aparitia mirosului greu si gustul urat din gura este igiena. Un periaj superficial al dintilor si limbii, care nu este urmat de folosirea atei dentare poate fi de vina pentru aceasta neplacere. Resturile de mancare ramase intre dinti pot provoca o serie de complicatii. De exemplu, placa bacteriana slabeste rezistenta danturii si permite cariilor sa se dezvolte. Mai mult, se depune tartrul, apare gingivita si paradontoza. Le poti preveni daca dupa periajul de cel putin doua minute, folosesti ata dentara si, eventual, apa de gura.

Iei anumite medicamente

In multe cazuri pastilele pentru unele afectiuni lasa in gura un gust amar, care persista chiar daca exagerezi cu periatul dintilor. Efectul e si mai intens daca iei medicamentele doar cu putina apa ori le mesteci sau astepti sa se topeasca in gura.

Senzatia de miros greu in gura apare din cauza antibioticelor, in special, dar si antidepresivele, care usuca gura, pot fi de vina. De asemenea, tratamentele chimioterapice dau acest efect advers. Trebuie sa stii ca si multivitaminele pot provoca senzatia de gust amar, mai ales cele care contin minerale, precum zinc, cupru, crom si calciu.

Daca gustul neplacut este cauzat de medicamente, lucrurile sunt mai simple, pentru ca senzatia de amareala dispare cand se incheie tratamentul.

Ai sinusurile infectate

Racelile, infectiile sinusurilor si alte afectiuni respiratorii usuca gura si pot determina aparitia amarelii. Si pentru ca sunt infectii, ele sunt tratate cu pastile si creme care distrug fungii, la randul lor factori care declanseaza gustul neplacut. Din fericire, efectul este temporar si dureaza pana cand infectia dispare din corp.

Ai probleme hepatice

Ficatul secreta bila, un lichid amar care intervine in digestia lipidelor. Daca ai pe limba un strat albicios, gura e uscata, te simti obosita si ai dureri abdominale, mergi la medic. Foarte posibil sa ai vezica biliara inflamata.

Ai carente de vitamine

O alta cauza a gustului amar este deficienta de vitamine si minerale, mai precis de vitamina B12 si de zinc. Le poti gasi in alune, seminte de dovleac, ciocolata neagra, ficat de vita, fructe de mare si oua.

Citeste si cum sa scapi de o respiratie urat mirositoare!

Foto: Guliver