De ce sunt oamenii stangaci? O explicatie surprinzatoare

A fost o perioada, indepartata, in care se credea ca oamenii stangaci practicau ocultismul sau magia neagra, asa ca oamenii considerau ca existau foarte multe conexiuni intre aceste lucruri, scrie time.com. Insa, daca te intrebi de ce sunt oamenii stangaci, explicatia este una foarte simpla.

Din fericire, aceasta conceptie straveche nu este plauzibila si nici crezuta in ziua de azi, dar foarte multa lume este inca curioasa – de ce sunt oamenii stangaci?

De ce sunt oamenii stangaci?

Potrivit statisticilor, aproximativ 90% dintre oameni sunt dreptaci, iar 10% folosesec mana stanga predominant. Printre oamenii stangaci se numara presedintele Barack Obama, Bill Gates si Oprah Winfrey.

Unii cercetatori cred ca a fi stangaci este cel putin partial legat de genetica, desi aceasta nu este o explicatie completa.

Un studiu realizat in 2003, publicat in revista PLOS Genetics, a identificat o serie de gene si de mutatii genetice care pot influenta dezvoltarea asimetriei “stanga – dreapta” in organism. Este posibil ca aceste gene sa aiba legatura cu neindemanarea. Cu toate acestea, unii experti sunt de parere ca genetica este responsabila doar 25% din timp, iar neindemanarea poate fi aleatorie. Alti cercetatori cred ca a fi stangaci este o trasatura care a continuat in timp, deoarece unele persoane au un avantaj in timpul luptei.

In timp ce expertii inca mai cauta o explicatie logica pentru a oferi un raspuns complet la intrebarea “de ce sunt oamenii stangaci?”, oamenii de stiinta au demonstrat ca nu pare sa fie o diferenta de personalitate intre oamenii stangaci si oamenii dreptaci.

In timp ce oamenii stangaci au unele avantaje, mai ales atunci cand vine vorba de sport, exista si cateva dezavantaje, cum ar fi pozitia la masa, care poate fi deranjanta pentru alte persoane, ceea ce inseamna ca si lovitura pe care o poate face o persoana stangace poate fi destul de puternica din aceasta pozitie.

Daca ti-a placut sa citesti explicatia la intrebarea “de ce sunt oamenii stangaci?”, iata si un studiu care te-ar putea interesa: cei care alearga mai incet traiesc mai mult!

Foto: Guliver