Depresie sau anxietate. Sunt simplome sau boli?

Cand nu mai vezi lucrurile bune din jur, te duci la psiholog si spui ca ai depresie sau anxietate. Dar acestea sunt niste sentimente, nu boli! Arata, de fapt, ca, pe plan emotional, unele nevoi nu iti sunt satisfacute. Atentie la relatiile cu ceilalti si cu tine insati!

Deseori, o persoana care merge la psiholog spune ca sufera de depresie sau anxietate. Iar cei mai multi oameni care constientizeaza ca au probleme ce pot fi rezolvae la psiholog sunt confuzi in legatura cu relatia dintre sentimentele lor si cauza problemei care ii face sa simta ca au depresie sau anxietate.

In ziua de azi, a avea depresie sau anxietate pare sa fie o boala. Dar e o confuzie. Nu depresia si nici anxietatea sunt problemele.  Asa cum durerea fizica, frigul sau foamea sunt semnale – simptome – pentru anumite nevoi de baza ale organismului, si depresia sau anxietatea sunt nevoi, nu boli. Nu aceste sentimente sunt problema.

Ce se intampla, de fapt, cand suferi de depresie sau anxietate

Sentimentele negative, ca depresia sau anxietatea, functioneaza la fel. Sunt semnale emotionale care arata ca sanatatea psihologica a unei persoane nu e ideala. Ca acea persoana nu isi satisface niste nevoi psihologice sau relationale.

Psihologul Gregg Henriques, de la Psychologytoday.com, spune ca primul lucru la care se gandeste cand intalneste la un pacient de-ai sai depresie sau anxietate este nevoia acelui om de apreciere in relatiile cu ceilalti. Oamenii au nevoie de ceea ce psihologul numeste “valoare relationala” in familie, la prieteni, la partenerii de cuplu si in grupul in care isi petrec timpul, la job sau in societate. Foarte importanta este si relatia fiecaruia cu sine. Iar aici te influenteaza foarte mult faptul ca, psihologic, ai nevoie sa te simti mandra de tine si sa te accepti.

Cu alte cuvinte, e crucial pentru sanatatea ta psihica sa stii ca cei din jur te apreciaza si e important sa te respecti pe tine insati si sa te privesti cu blandete.

Semnale de alarma pentru relatiile cu sine si cu ceilalti

Atunci cand o persoana nu se simte apreciata in niciuna din zonele emotionale importante – familie, prieteni, partener de cuplu, societate – si, mai ales, cand nu reuseste sa se vada pe sine intr-o lumina buna, apare problema.

Depresia este calea prin care sistemul emotional semnaleaza ca unele lucruri nu functioneaza in sensul ca acea persoana depresiva nu isi satisface nevoile in relatiile pe care le are – cu sine sau cu ceilalti.

Din pacate, societatea moderna nu ajuta indivizii sa se simta apreciati, ci mai mult contribuie la izolarea fiecaruia. Iar acest lucru creeaza o spirala care te duce in jos, te face sa actionezi cat mai putin, sa te inchizi in sine – si sa devii, astfel, mai depresiv.

Dar cei care semnaleaza depresie sau anxietate ar trebui sa stie ca acestea sunt simptome ale unor nevoi si comportamente psihosociale. Depresia si anxietatea nu sunt sentimente straine si nu ele trebuie eliminate sau “rezolvate”, ci sunt semnale de alarma care arata care e problema la care trebuie sa lucrezi.

Acum ca stii ce depresia si anxietatea nu sunt boli in sine, afla si Cand e cazul sa mergi la psiholog.

FOTO: Guliver

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!