dereglarile menstruale de ce apa cum le tratezi

Dereglarile menstruale apar la aproximativ 20-30% dintre femei din motive hormonale si se refera la modificarea perioadei intermenstruale sau la tulburarile fluxului menstrual. De obicei, in cazul menstruatiei neregulate, in cele mai multe cazuri este vorba despre ovare micropolichistice.

Ovarele micropolichistice e bine sa fie tinute sub control, fara sa fie o patologie in sine. Pot pune probleme de fertilitate, care insa sunt rezolvate la medicul specialist. Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica ginecologie, iti spune ce afectiune pot ascunde dereglarile menstruale si ce masuri poti lua.

“In general, aceste modificari legate de ciclul menstrual, constituie un semnal de alarma usor de observat atat de catre femeie, cat si de catre medicul acesteia. Desigur, in cazul in care marja menstruatiei variaza cu 4-5 zile, nu exista motive de ingrijorare deoarece, putine femei au ciclul menstrual regulat”, spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Dereglarile menstruale si cauzele lor

Sindromul ovarelor polichistice

Aceasta afectiune cauzeaza niveluri inalte si constante de estrogen si androgen, hormoni feminini, spre deosebire de nivelurile fluctuante din timpul ciclului menstrual. Rezultatul sindromului ovarelor polichistice este scaderea cantitatii de hormoni responsabili ovulatiei si menstruatiei.

Stresul

Stresul reprezinta cauza principala a dereglarilor menstruale. Cortizonul, numit si hormonul stresului, influenteaza productia de estrogen si progesteron, doi hormoni ce au rol esential in buna functionare a organismului. Un nivel prea mare de cortizon duce la dereglarile menstruale.

Contraceptivele

“Cand pastilele contraceptive nu mai sunt administrate, poate dura intre 3 si 6 luni pana cand ovulatia si menstruatia sunt reluate regulat. De asemenea, contraceptivele implantate sau cele injectate pot avea acelasi efect asupra ciclului menstrual”, adauga Dr. Silviu Istoc.

Dieta

Persoanele care prefera o alimentatie bazata pe carbohidrati au tendinta de a se ingrasa brusc, fapt ce duce la tulburari hormonale. In aceeasi situatie sunt si cei care slabesc intr-o perioada foarte scurta de timp. Este de preferat sa optati pentru o dieta echilibrata si sa va mentineti o greutate corporala constanta.

Medicamentatia

Adesea, anumite medicamente pot intrerupe menstruatiile. Antidepresivele, antipsihoticele, cateva medicamente folosite in chimioterapie si corticosteroizii orali pot cauza o dereglare a menstruatiei

Sportul practicat in exces

Femeile care practica anumite sporturi precum: alergarea pe distante lungi, gimnastica sau chiar baletul, ce necesita un antrenament riguros se pot confrunta cu dereglarile menstruale.

Glanda tiroida

O glanda tiroida subactiva (hipotiroidism) cauzeaza de obicei probleme in ceea ce priveste menstruatia.

Menopauza prematura

Menopauza apare de obicei odata cu varsta de 45 de ani. In cazul in care aceasta se instaleaza inainte de varsta de 40 de ani, aceasta poate fi considerata prematura. Lipsa functiilor ovariene, scade cantitatea de estrogen care circula prin organism si astfel se pune capat menstruatiilor. Desigur, menopauza prematura poate fi cauzata si de bolile autoimune sau de factorii genetici, dar deseori cauza este necunoscuta.

Cum tratam dereglarile ciclului menstrual

In cel mai bun caz, medicul specialist poate recomanda schimbari legate de stilul de viata in functie de nivelul de stress, greutate si chiar activitate fizica, insa tratamentul tulburarilor menstruale se face in functie de etiologie si variaza de la repaus si masuri igieno-dietetice, tratament hormonal, antiinfectios si pana la tratament chirurgical.

“Anumite forme de dereglari menstruale pot necesita doar repaus fizic si emotional, modificarea regimului de viata, cu includerea exercitiilor fizice regulate, petrecerea timpului in aer liber, corectarea alimentatiei, mentinerea unei greutati corporale normale, renuntarea la fumat, alcool, un regim de somn corespunzator. Tratamentul cu hormoni este utilizat in cazul in care cauza tulburarii menstruale este o afectare a mecanismelor hormonale responsabile de functionarea normala a ciclurilor menstruale. Afectiunile inflamatorii si infectioase beneficiaza de tratament etiologic”, explica Dr.Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si ofera consultatii si la Clinica Provita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina sa de Facebook.

Daca acest articol ti s-a parut util citeste si despre cele 4 intrebari pe care ar trebui sa pui neaparat medicului ginecolog!

Foto: iStockphoto

Nu uita sa dai like paginii noastre de Facebook! O sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!