Foarte multe persoane aleg sa pastreze cafeaua in frigider sau in congelator pentru ca astfel ea isi pastreaza mai mult timp prospetimea, mai ales in sezonul cald, scrie gizmodo.com. Pentru a afla daca e bine sa tinem cafeaua la rece, specialistii au analizat indeaproape problema si au ajuns la concluzia ca boabele de cafea rezista mai bine la temperaturi scazute, iar bautura care ne energizeaza este mult mai aromata imediat dupa ce a fost preparata.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Bath, in colaborare cu o cafenea locala, au studiat efectele pastrarii cafelei la diferite temperaturi. Rezultatul? Ei bine, daca te intrebi de ce se tine cafeaua in frigider sau congelator, oamenii de stiinta care au facut studiul au un raspuns pentru tine: proprietatile boabelor de cafea se pastreaza mai bine la temperaturi scazute, ceea ce inseamna ca vei putea savura o cafea mult mai aromata in momentul in care ele sunt scoase direct din frigider sau congelator.

E bine sa tinem cafeaua la rece?

Potrivit studiului, cafeaua isi pierde din proprietati de-a lungul timpului sau atunci cand boabele de cafea sunt macinate. In schimb, daca alegi sa depozitezi cafeaua la rece, aceasta va fi mult mai aromata chiar si dupa ai macinat boabele.

Procesul de macinare al cafelei presupune obtinerea unui praf (cafea) care este foarte aromat si gustos in momentul in care este preparat. Si apa folosita la prepararea cafelei are o contributie importanta, dar si temperatura la care au fost prajite boabele de cafea. Potrivit oamenilor de stiinta, macinarea boabelor de cafea la dimensiuni mici si uniforme permite o mai buna extractie a compusilor de aroma.

„Macinati boabele de cafea astfel incat sa se observe o diferenta intre cea mai mare si cea mai mica particula“, ne sfatuieste Christopher Hendon, un student la chimie de la Universitatea din Bath. „Daca aveti bucati mici, puteti sa obtineti mai multa aroma. Pastrarea boabelor de cafea la rece va ofera posibilitatea sa savurati o cafea mult mai aromata”, spune el.

Echipa de cercetare care a condus acest studiu a concluzionat si ca temperatura la care sunt tinute boabele de cafea trebuie sa fie constanta pentru a obtine mai multa aroma.

Iata si un articol despre inlocuitori sanatosi pentru cafea!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: Guliver