Semne care iti arata ca esti o persoana dependenta. La ce sa fii atenta

Dependenta este o stare psihica, care poate fi identificata destul de usor. Te-ai analizat vreodata si ai descoperit ca ai unele obiceiuri la care nu poti sa renunti? Mai mult, obisnuiesti sa faci tot felul de lucruri, dar nu poti spune concret daca esti o persoana dependenta?

In cazul in care vrei sa afli daca esti o persoana dependenta, poti sa fii atenta la cateva lucruri pe care le faci zilnic, apoi sa faci schimbari minore in viata ta, scrie psychologytoday.com.

Semne care iti arata ca esti o persoana dependenta

1. Esuezi de fiecare data cand vrei sa renunti la un obicei nesanatos

Psihologii sunt de parere ca o persoana dependenta poate sa renunte cu succes pe termen scurt la un obicei nesanatos, insa rezultatele pe termen lung nu sunt la fel de bune. De exemplu, in cazul in care esti fumatoare, ti-ai propus sa nu mai fumezi, ai reusit pentru o perioada, dar te-ai reapucat de acest obicei, este un semn ca esti o persoana care dezvolta adictii.

2. Sunt foarte multe elemente care iti declanseaza dependenta

Un alt aspect interesant pe care l-au observat psihologii este acela ca o persoana dependenta se confrunta constant cu elemente care o determina sa revina la vechile obiceiuri. De exemplu, in cazul in care esti fumatoare, aceste elemente pot fi prietenii, locurile pe care le frecventai pentru a fuma sau situatiile care te determina sa fumezi.

3. Nu detii controlul asupra emotiilor tale

Nu stii daca esti o persoana dependenta? Un alt semn este acela ca nu detii controlul asupra emotiilor tale. De exemplu, daca ti-ai propus sa tii dieta, dar obisnuiesti sa ai foarte multe pofte si sa te abati constant de la reguli, apoi ai momente in care te incearca foarte multe sentimente negative, in special de vinovatie, toate aceste lucruri sunt un semn ca te confrunti cu o situatie pe care nu o poti depasi singura.

4. Iti continui dependenta, dar fara sa ai o satisfactie

Psihologii sustin ca multe persoane care sunt dependente de tutun, alcool sau alte substante daunatoare sanatatii continua sa aiba acest obicei nesanatos, dar fara sa aiba o satisfactie. Pur si simplu, este vorba de gestul in sine. De exemplu, este posibil sa nu mai suporti ideea de a fuma, dar sa continui sa ai acest obicei.

5. Inlocuiesti o dependenta cu o alta… dependenta

Este un obicei pe care il au foarte multe persoane cu adictii. Psihologii sustin ca este un obicei normal, care le ajuta sa inlature plictiseala sau gandurile negative. O persoana care renunta la tigari se poate confrunta cu stres sau alte probleme, asa ca va cauta un substitut.

6. Ai o predispozitie genetica de a dezvolta o dependenta

Potrivit medicilor, unele persoane au o predispozitie genetica de a dezvolta o dependenta. De exemplu, daca unul din parinti a consumat alcool sau tutun, exista posibilitatea ca si tu sa consumi aceste substante. Mai mult decat atat, potrivit medicilor, nivelul de stres si irascibilitate este mai mare in cazul persoanelor care sufera de o dependenta.

Citeste si: STOP FUMATULUI – Cum am renuntat la tigari in 3 pasi simpli!

Foto: Guliver