frica de relatii sexuale cauze tratament

Frica de relatii sexuale nu mai este o fobie rar intalnita, ci un fenomen care capata amploare, mai ales in Japonia. Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog (www.sexologultau.net) iti spune ce o genereaza, cat de periculoasa este si cum poate fi depasita in timp.

Frica de relatii sexuale mai este numita si genofobie. Cauzele sunt diverse, dar printre cele mai importante se numara:

– traumele: agresiuni sexuale, viol
– debut sexual sau experiente sexuale foarte neplacute sau traumatizante: insotite de presiuni psihice, durere sau suferinta fizica, dezgust
– boli grave in sfera genitala asociate cu, durere
– evenimente sau situatii care au dus la deznodamanturi neasteptate, neplacute – de ex. act sexual care a dus la o sarcina nedorita sau la imbolnavire grava, avort etc.
– educatia sexuala gresita care a indus o frica de relatii sexuale si de consecintele actului in sine: ex. „sexul este dureros”, „vei muri din cauza hemoragiei” (de la dezvirginare), „daca faci sex vei ramane insarcinata/vei avea un copil”, „o sa iei o boala de o sa ti se usuce…” etc.
– credinte religioase: de ex. „sexul este pacat”, „daca faci sex vei putrezi in iad” etc.

Toate acestea construiesc o reprezentare amenintatoare, in care actul sexual este un adevarat pericol, ce va fi insotit, sau va conduce la durere si suferinta. Din aceasta perspectiva frica de relatii sexuale apare ca un mecanism de aparare, care protejeaza persoana impotriva a ceva extrem de neplacut. Pe acest fond apare comportamentul de evitare si refuz a actului sexual.

Exista si alte situatii in care teama de sex este de fapt o teama de intimitate, de relationare, de apropiere de celalalt, care indica o slaba incredere de sine, teama de esec, de a nu fi la inaltimea asteptarilor partenerului, de a nu-l satisface, teama de a se dezgoli in fata celuilalt (in stransa legatura cu probleme legate de propriul corp sau de aspectul fizic) etc.

In ultimii ani teama de sex se manifesta din ce in ce mai des, cauzand adevarate probleme sociale (in Japonia): tinerii nu mai doresc sa aiba relatii sexuale. Motivele raspandirii fricii de sex sunt legate de insingurarea si izolarea indivizilor provocata de tehnologie (acestia relationeaza mai putin intre ei), utilizarea pornografiei care devine o alternativa fara riscuri (aparent), teama de imbolnavire (alimentata indirect de campaniile impotriva SIDA, HPV, Hepatite, cancerul de gat sau bucal etc.). Alte motive sunt inmultirea posibilitatilor de petrecere a timpului liber, de a obtine placere si satisfactie, in afara sexului. Iar de multe ori aceste noi metode de satisfacere, de a obtine placere, senzatii „tari” sunt mai la indemana, nu necesita eforturi deosebite (materiale, financiare, de timp sau emotionale) si nici nu prezinta riscuri asociate mari (cum este cel de imbolnavire, de ex.)

De cele mai multe ori frica de relatii sexuale produce suferinta fizica si emotionala la orice incercare de a face sex si este foarte des intalnit comportamentul de evitare. Teama de sex se afla adeseori la originea unor tulburari grave, asa cum este dispareunia si vaginisimul.

Cum se trateaza frica de relatii sexuale

In majoritatea cazurilor teama de sex se trateaza la specialist, in general la psihoterapeuti cu specializare in sexologie; in unele cazuri se pot utiliza tratamente medicamentoase. Metodele psihoterapeutice utilizate urmaresc atat identificarea cauzelor profunde cat si solutii de gestionare a situatiei. Exista si varianta combinatiei psihoterapiei cu tenhici si exercitii specifice terapiei sexuale.

Exista unele solutii preventive: alegerea cu responsabilitate a momentului debutului vietii sexuale, cand persoana este pregatita din toate punctele de vedere, insotita de educatie sexuala corecta, alegerea responsabila a partenerului de sex si indepartarea riscurilor actului sexual prin luarea masurilor contraceptive si de protectie impotriva bolilor.

Devine din ce in ce mai obisnuit in strainatate ca partenerii sa-si evalueze stare de sanatate (analize medicale) inainte de a avea relatii sexuale. Evitarea comportamentelor de risc cu urmari grave: iesirea in locuri riscante, in companie necunoscuta, consumul de substante interzise sau abuzul de alcool poate proteja impotriva situatiilor neplacute sau periculoase.

Citeste si: “Probleme frecvente in cuplu? Ti le rezolva sexologul”!

Foto: iStockphoto