Sa fii gravida dupa 35 de ani poate fi de bun augur pentru psihic

Sa ai un copil dupa aceasta varsta poate fi benefic pentru sanatatea creierului. In afara de bucuria de a fi mama, sa ramai gravida dupa 35 de ani contribuie la mentinerea sanatatii cerebrale. Este ultima descoperire in domeniu facuta de oamenii de stiinta care au studiat aceasta tema.

Studiul expertilor sugereaza ca a fi gravida dupa 35 de ani s-ar putea traduce ca o protectie pentru sanatatea mintala. Astfel ca femeile trecute de menopauza, care au nascut dupa aceasta varsta, au demonstrat la testele experimentale abilitati cognitive mai pronuntate fata de celelalte femei, devenite mame pana la varsta de 35 de ani. Roksana Karim, medic la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Sudul Californiei, SUA, spune ca, luand in considerare decoperirile, nu ar trebui sa recomande femeilor sa astepte atat pana sa aiba un copil, insa nici aceste dovezi nici nu pot fi ignorate.

Gravida dupa 35 de ani – primul studiu care analizeaza legatura dintre varsta si ultima sarcina

Expertul subliniaza ca aceasta prima cercetare in acest sens, adica una care vizeaza exclusiv varsta la care se produce ultima sarcina, ar putea fi de ajutor pentru viitoarele studii similare. Mai precis, concluziile din cercetare pot fi indicatori pentru hormonii din sarcina si cum influenteaza acestia functia cognitiva mai tarziu in viata.

Principalii hormoni care joaca un rol crucial pentru sanatatea fatului si a gravidei sunt estrogen si progesteron. La studiile efectuate pe cobai, estrogenul a dovedit un beneficiu major asupra chimiei cerebrale, dar si asupra functiilor desfasurate in creier si a structurii cerebrale. La randul lui, progesteronul a fost asociat cu o dezvoltare evidenta a tesuturilor creierului.

Excesul de estrogen si progesteron, arata studiile clinice, pot fi benefice pentru sanatatea mintala, odata cu inaintarea in varsta.

Rezultatele studiului au fost publicate in Jurnalul American de Geriatrie. In cercetari au fost implicate 830 de femei, cu varsta medie de 60 de ani.

Acestea au fost supuse la o serie de teste care au inclus evaluarea memoriei verbale, a vitezei psihomotorie, a atentiei si concentrarii. De asemenea, au analizat modul de organizare al participantelor, perceptia lor vizuala si cum stau cu memoria.

Cele care au bifat casuta cu gravida dupa 35 de ani au dovedit o minte mai agera ca a celorlate.

A fost vorba despre diferente mici, dar demne de luat in considerare daca planuiesti sa ai un copil si nu esti inca pregatita.

Chiar daca oamenii de stiinta au gasit si un lucru bun, uite ce ar trebui sa stie orice femeie despre sarcina dupa 35 de ani!

Foto: Guliver