Herpesul scade fertilitatea si trebuie depistat din vreme

Lucrati de ceva vreme la un bebelus, dar acesta se lasa asteptat? Poate ar fi cazul sa faci investigatii suplimentare, pentru a descoperi cauza. Nu vreau sa te sperii, dar in urma unui control de rutina, poti descoperi ca ai contactat infectia cu HPV si ai una din tulpininile care te impiedica sa ramai insarcinata. Aceasta poate fi de vina pentru nereusita voastra. Cercetatorii au descoperit ca herpesul scade fertilitatea, insa, daca il tratezi, lucrurile se pot schimba in bine.

Multe studii de acest gen au avut ca tema efectele negative ale infectiei cu HPV. Mai toate au ajuns la aceeasi concluzie: herpesul scade fertilitatea si trebuie depistat din vreme. Altfel, sansele de a concepe un copil se reduc la zero. N–ai vrea sa afli asemenea veste din gura medicului. E greu si pentru cuplurile solide, nu mai vorbim de cele care se confrunta cu probleme de comunicare si cu perspective diferite de viitor.

In multe cazuri, fara sa vada rezultatele investigatiilor, un medic ridica din umeri cand vede ca, desi urmati toate sfaturile lui, tot nu puteti fi parinti. Frustrarile cresc, stresul se aduna si la afectiune se adauga si componenta psihologica. Ei bine, cei de la womenshealthmag.com spun ca au descoperit studiul care are explicatia eforturilor in zadar de a concepe un bebelus.

Rezultatele lui sunt publicate in jurnalul PLOS One, din care reiese o legatura clara intre o anumita tulpina a infectiei cu herpes si riscul de infertilitate.

Herpesul scade fertilitatea din vina unei tulpini rare

Tulpina HHV-6A, caci despre ea este vorba, infecteaza mucoasa uterina si impiedica fecundarea ovulului. Aceasta este de vina pentru 43% din cazurile de infertilitate la femei, cazuri pentru care nu se gasea, initial, nicio explicatie.

Mai mult, s-a observat ca 36% din femeile care au ramas insarcinate, desi aveau herpes, nu au prezentat tulpina HHV-6A pe suprafata mucoasei uterine. De unde rezulta ca sunt sanse mari ca tulpina, rara de altfel, sa afectese serios fertilitatea.

Ce se intampla de fapt in corp, ne explica oamenii de stiinta. Acestia au descoperit ca sistemul imun al unei femei incearca sa atace virusul care face uterul sa fie neprietenos cu ovulul fertilizat. Mai exact, virusul stimuleaza productia de celule-erou a sistemului imunitar, care apar cand sunt probleme in corp, de exemplu, celule canceroase, si emana un fel de substanta toxica, menita sa ucida inamicul. Acestea se numesc cytokine si, din pacate, efectul lor daunator se extinde si la ovul, nu doar la virus.

Inca nu sunt solutii de tratament care vindeca aceasta infectie, dar tratamentul functioneaza si da randament bun in multe cazuri.

Herpesul este una dintre cele mai grave boli cu transmitere sexuala. Ginecologul iti spune ce simptome au!

Foto: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!