Trezitul de dimineata

Un studiu recent contrazice aproape toate teoriile despre cum este mai bine sa iti incepi ziua sau la ce ora este indicat sa te trezesti. Cei de la yourtango.com au tras un semnal de alarma asupra faptului ca trezitul de dimineata nu este sanatos, lucru explicat si de cativa oameni de stiinta. 

Dr. Paul Kelley, cercetator in cadrul Universitatii Oxford, a ajuns la o concluzie care pare sa vina in ajutorul tuturor persoanelor care considera ca nu este placut sa te trezesti inainte de ora zece dimineata. In cadrul unui interviu acordat recent, profesorul a explicat ce efort psihic si fizic presupune trezitul de dimineata. “Pana la varsta de 55 de ani, ritmul de viata al oamenilor este complet nesincronizat cu programul de munca cuprins intre orele noua si cinci dupa-amiaza, ceea ce afecteaza performanta, starea de spirit si sanatatea mintala”, a declarat cercetatorul.

Trezitul de dimineata nu este sanatos

Cercetatorul Paul Kelley este de parere ca ar trebui sa aiba loc o schimbare la nivel mondial in ceea ce priveste programul de munca, iar el nu se refera numai la inceperea programului de munca ceva mai tarziu, ci si la schimbarea programului de incepere a scolii. Studiile arata ca un copil de zece ani intampina dificultati atunci cand vine vorba despre concentrarea asupra activitatilor scolare daca este nevoit sa se trezeasca inainte de ora 8:30 dimineata, iar cele mai bune rezultate se intampla dupa ora 11:00.

Acelasi cercetator sustine ca rezultatele la invatatura ar fi cu aproape zece procente mai bune daca copiii ar invata la orele de pranz.

“Personalul este de obicei extenuat. Avem o societate care duce lipsa de somn. Este daunator organismului si afecteaza sistemele emotionale si fizice. Ficatul si inima functioneaza diferit, iar un astfel de program le forteaza sa <<lucreze>> complet diferit”, a adaugat cercetatorul.

Mai mult, acesta sustine ca, daca ne uitam la conexiunile dintre corpul uman, pamant si lumina soarelui, acestea nu se pot schimba in decursul a 24 de ore, ceea ce inseamna ca trebuie sa fim atenti la fiecare aspect al societatii si sa ne gandim in ce masura ne afecteaza sanatatea programul pe care il avem. Acelasi lucru se aplica si in cazul spitalelor, unde oamenii sunt treziti la anumite ore si au un program de masa ce trebuie respectat. Privarea de somn este o tortura.

Stiai ca femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii? Asa spun studiile!

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver