infectarea cu HPV

Infectarea cu HPV implica aceleasi riscuri ca orice boala cu transmitere sexuala. Si totusi multa lume nu este bine informata cand vine vorba despre virusul HPV si despre cum ne putem proteja.

Infectarea cu HPV poate fi greu diagnosticata. Procesul poate fi anevoios si de multe ori femeile ce sunt infectate cu papiloma virus afla prea tarziu, cand exista leziuni.

Din pacate, exista si un stigmat al acestei boli cu transmitere sexuala, ca in cazul oricarei afectiuni de acest gen. Insa, pentru a fi sanatoasa, e necesar sa fii protejata, deci trebuie sa fii informata.

Descopera tot ce trebuie sa stii despre infectarea cu HPV de la specialistii Huffington Post:

  1. Virusul HPV este extrem de comun

Aproximativ 79 de milioane de americani au HPV, majoritatea infectandu-se cand aveau 20 de ani. Virusul HPV este comun, riscurile unei infectari fiind atat de mari incat oricine il poate contacta macar o data in viata.

  1. Infectarea cu papiloma virus este considerata o boala cu transmitere sexuala

Infectarea cu HPV este raspandita prin sex oral sau sex anal. El poate fi contagios, desi partenerul sexual nu arata semne ale bolii. Contactul sexual al zonelor intime creste riscul si, chiar daca prezervativul ofera o protectie, aceasta nu este 100%.

  1. Multi medici nu testeaza pentru virusul HPV

Multi medici nu fac screening pentru virusul HPV la efectuarea testelor Babes Papanicolau. In general, se efectueaza testari HPV atunci cand exista semne ale unei infectii sau anomalii.

  1. Si barbatii se pot infecta cu papiloma virus, transmitand boala mai departe

Pana la 69% dintre barbatii testati pentru HPV au avut macar o tulpina a acestui virus.

  1. Din pacate nu exista testarea pentru infectarea cu HPV pentru barbati

In acest moment exista testare doar pentru femei in timpul screeningului pentru cancer cervical.

  1. Infectarea cu HPV creste riscul de a dezvolta cancere sau alte probleme de sanatate

Infectarea cu HPV este asociata cu cancerul cervical, cu cancerul oral sau cu alte boli genitale. Specialistii spun ca tulpinile care cauzeaza negi genitali sunt diferite de tulpinile care duc la cancere genitale. Trebuie insa sa mergi la control anual.

  1. Virusul HPV poate sa nu ramana in organism de-a lungul anilor

Virusul HPV nu ramane in corp pentru totdeauna, de cele mai multe ori, sistemul imunitar il distruge in cativa ani. Insa nu este cazul sa iti asumi riscuri.

  1. Exista sute de tulpini de HPV

Aceasta boala cu transmitere sexuala cunoaste sute de tulpini trasmisibile. Dintre acestea HPV 16 si HPV 18 sunt recunoscute pentru dezvoltari anormale precanceroase si canceroase.

Virusul papiloma uman este un grup de virusuri. Iar fiecare tulpina poate cauza cate o afectiune sau boala. De la negi pana la cancere. De aceea sunt necesare controlul anual si vaccinarea care te protejeaza de cele mai periculoase tulpini.

  1. Vaccinul impotriva papiloma virus te poate proteja

Specialistii sustin ca te poti vaccina impotriva acestui virus daca planuiesti sa devii activa sexual. Doctorii indica vaccinarea inainte de adolescenta, insa femeile se pot vaccina pana la 26 de ani, iar barbatii pana la 21 de ani.

Infectarea cu HPV poate fi prevenita mai bine inainte de inceperea vietii sexuale, protejandu-te de un virus la care corpul nu a fost inca expus. Insa vaccinul poate ajuta si daca esti deja activa sexual si te incadrezi in limita de varsta.

  1. Infectarea cu HPV nu este un lucru de care sa te rusinezi

Infectarea cu HPV este o boala cu transmitere sexuala, insa nu ai de ce sa te simti rusinata daca ai contactat-o! Cel mai bine este sa te controlezi si sa te tratezi cat mai repede!

Citeste si: Detalii surprinzatoare despre bolile cu transmitere sexuala

Foto: Guliver