Legatura dintre alunite si boli

Asocierea cea mai frecventa a alunitelor este cu temutul melanom, o forma de cancer cutanat. Stiai ca ele pot prevesti si alte afectiuni prezente in organism, cum ar fi cele ale ficatului, sau pot reprezenta un simptom al unor probleme mai grave de sanatate, spre exemplu boli genitale sau genetice? Iata care e legatura dintre alunite si boli si de ce trebuie sa iti faci anual un control dermatologic.

In mod normal, alunitele sunt inofensive. Ele sunt cauzate de proliferari de celule benigne, necanceroase, care determina mici imperfectiuni la nivelul pielii. Adesea, alunitele nu sunt inlaturate din motive medicale, ci pentru ca incomodeaza sau pentru ca sunt inestetice.

Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explica insa ca exista cazuri in care alunitele pot fi periculoase. El ne spune care e legatura dintre alunite si boli si in ce masura aceste formatiuni de la nivelul pielii pot sa ne influenteze stilul de viata.

Legatura dintre alunite si boli: ce tipuri de leziuni anunta cancerul de piele

Alunitele sunt leziuni reliefate de la nivelul pielii, care pot avea diverse forme si culori. Probabil ca cea mai intalnita temere cu privire la alunite este in ceea ce priveste aparitia cancerului de piele, fiind posibile situatii in care acestea sa puna viata in pericol.

„Spre exemplu, la persoanele tinere, alunitele care pot fi problematice sunt de cele mai multe ori cele pigmentate, maronii sau negre, care sunt medical denumite nevi melanocitari. Acestea pot progresa in melanom, cancer de piele, cu potential de metastazare rapida in cazuri avansate. La persoanele mai in varsta, diversele alunite, chiar si cele de culoarea pielii sau rosii, uscate, in special pe zonele expuse la soare, pot reprezenta leziuni precanceroase numite keratoze solare si chiar carcinoame spinocelulare sau bazocelulare care ar trebui tratate prompt“, explica specialistul.

Boli ale organelor genitale

Alunitele din zona genitala sunt, in majoritatea cazurilor, determinate de HPV (Human Papilloma Virus) . „In special la femeie, atunci cand progreseaza spre organele genitale interne, alunitele pot reprezenta un teren bun pentru zone precanceroase sau chiar cancer de col uterin in situatii extreme, atunci cand leziunile sunt determinate de tulpini oncogene (canceroase) de HPV. De multe ori, ele pot prevesti diverse boli cu transmitere sexuala, si, din acest motiv, investigatii suplimentare pot fi recomandate in aceasta privinta“, atentioneaza medicul.

Boli genetice

In cazuri rare, atunci cand apar leziuni multiple de culoare pielii sau rosiatice la nivelul fetei, in special la varste fragede sau inca din adolescenta, intra in calcul si diverse boli genetice. „Acestea se pot asocia cu probleme neurologice, polipi intestinali, malformatii renale sau chiar cu o probabilitate crescuta de a dezvolta cancere interne mai tarziu in viata”, sustine dermatologul.

Leziuni la nivelul ficatului

Care e legatura dintre alunite si boli? Alunitele rosii sau hemangioamele prezente din copilarie, in numar crescut, de obicei mai mult de sase, pot prevesti leziuni la nivelul ficatului, care se pot vedea in urma unei ecografii abdominale.

Asadar, alunitele noi sau cele care prezinta modificari ar trebui sa fie evaluate cu promptitudine de catre un dermatolog. „Chiar daca ele pot creste in dimensiune, in special inainte de varsta de 20 de ani, este putin probabil ca aceastea sa se mareasca la persoanele mai in varsta. De asemenea, o alunita care a crescut in dimensiune nu este neaparat cancerigena, fiind cunoscut faptul ca in timpul sarcinii, spre exemplu, ele pot creste in dimensiune si isi pot intuneca culoarea. O simpla biopsie efectuata de catre un medic poate determina daca o alunita este asociata cu o anumita afectiune“, ne informeaza medicul.

Monitorizarea periodica si evaluarea medicala a alunitelor este importanta pentru a determina daca unele dintre ele trebuie sa fie eliminate, in cazul in care se confirma legatura dintre alunite si boli prezente in organism.

Daca ti-a placut articolul despre legatura dintre alunite si boli: cand e cazul sa te alarmezi, citeste si: Simptomele cancerului de piele: nu ignora alunitele si petele rosii!

Foto: Guliver