barbatii misogini si bolile mentale

Avem o veste proasta pentru barbatii care se vad mai presus de femei si care au un comportament de Don Juan. Nu este vorba de un nou slogan feminist, ci de faptul ca, dupa mai multe studii realizate in America, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o legatura intre barbatii misogini si bolile mentale.

Masculinitatea toxica, care implica o atitudine de superioritate fata de femei, predispune la probleme mentale. Barbatii sexisti nu doar ca se integreaza greu in societate, dar au sanse mai mari sa faca abuz de substante sau de alcool, sa dezvolte depresie, anxietate si alte tulburari care afecteaza calitatea vietii, dar si sa aiba tentative de suicid, scrie huffingtonpost.com.

Cercetarea care sintetizeaza rezultatele a peste 70 de studii realizate in America se gaseste in „Journal of Counseling Psychology“, publicat de American Psychological Association. Au fost analizati aproximativ 20.000 de barbati, pe parcursul a 11 ani, in mare majoritate albi, dar si americani de culoare sau de origine asiatica. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o legatura intre barbatii misogini si bolile mentale, in sensul ca atitudinea sexista si defaimatoare in ceea ce priveste statutul femeilor in societate nu constituie doar o forma de nedreptate sociala, ci si o cauza frecventa de imbolnavire in randul barbatilor.

Cercetatorii au analizat care e legatura dintre barbatii misogini si bolile mentale

In cadrul acestui studiu, expertii au analizat 11 norme care reflecta asteptarile societatii in ceea ce priveste masculinatea traditionala, printre care se numara si dorinta de a castiga, nevoia de control emotional, asumarea riscurilor, violenta, dominatia, promiscuitatea sexuala, increderea in sine, suprematia muncii, puterea exercitata asupra femeilor. Trei dintre aceste norme au parut foarte des asociate: increderea in sine, puterea asupra femeilor si comportamentul de tip playboy, iar ultimele doua au reliefat atitudinile si comportamentele sexiste.

„Sexismul este o nedreptate sociala si poate fi daunator pentru oricine, inclusiv pentru cei care sunt promotorii sexismului“, spune Dr. Y. Joel Wong, cel care a condus acest studiu. Barbatii misogini si bolile mentale reprezinta un subiect care ar trebui sa le dea de gandit persoanelor care considera ca femeile nu le sunt egale, mai ales ca se pare ca acestea sunt si cele care nu cer deloc ajutor pentru problemele lor de natura psihologica, chiar si cand constientizeaza ca le au.

Si totusi, un sexist a castigat alegerile din SUA…

Autorii nu au explorat cum lucruri ca rasismul, nivelul de educatie, afilierea politica sau influenta culturala influenteaza tendinta barbatilor de a se raporta la aceste norme ale masculinitatii. Dar aceste conexiuni merita investigate, mai ales in lumina recentei campanii prezentiale din America, in care Donald Trump a iesit castigator. Magnatul imobiliar a castigat alegerile, desi a fost acuzat de hartuire sexuala si chiar a jignit in nenumarate randuri femeile, avand o atitudine sexista in adevaratul sens al cuvantului.

Chiar daca pare o reteta a succesului, atitudinea sexista otraveste felul in care barbatul respectiv pretuieste viata, iar, potrivit cercetatorilor, cei care sunt misogini ajung sa sufere foarte mult din cauza credintelor lor.

„Oamenii se schimba si normele se schimba si ele in timp. Modalitatea prin care putem sa schimbam aceste norme este ca tot mai multe persoane, inclusiv barbati, sa nu mai accepte comportamente care se conformeaza normelor sexiste“, concluzioneaza Wong.

Daca ti-a placut articolul care prezinta ce legatura exista intre barbatii misogini si bolile mentale, citeste si: Declaratiile controversate ale lui Donald Trump la adresa femeilor
Foto: Guliver