ce beneficii are masajul shiatsu

Masajul Shiatsu este o tehnica de masaj veche, de mai bine de un secol, in care practicantul stimuleaza punctele de presopunctura ale pacientului pentru a calma durerea si stresul. Se crede despre aceasta tehnica ca functioneaza pentru a echilibra si pentru a elibera fluxul de chi, sau „forta de viata”, energia organismului.

Pentru ca am vrut sa aflam mai multe despre el l-am rugat pe Bogdan Begligiu, terapeut la cabinetul Tummo Reiki (www.tummoreiki.ro), sa ne raspunda la cateva intrebari.

La ce ar trebui sa te astepti in timpul unei sesiuni de Shiatsu?

La inceputul sedintei, terapeutul evalueaza pacientul pentru a determina modelele de dezechilibru care pot fi prezente. Este important sa se evalueze starea Qi-ului, pentru ca practicantul sa-i ofere clientului sesiuni terapeutice mai eficiente.

Shiatsu folosește o varietate de tehnici, inclusiv presiune, framantare, linistire, atingere si intindere pentru a avea acces la Qi-ul vital al corpului. In cazul in care energia clientului este scazuta sau cu deficit, terapeutul foloseste tehnici specifice pentru a spori si a vitaliza energia. In cazul in care clientul este suprastresat sau sufera de anxietate, practicantul foloseste tehnici pentru a dispersa excesul de energie. In acest fel, Qi-ul este echilibrat.

Dupa cate sesiuni de Shiatsu se simt efectele?

Este foarte dificil sa se stie inainte cate sesiuni vor fi necesare. Multi clienti simt rezultatele dupa prima sedinta. Factorii determinanti includ starea clientului și modul in care corpul clientului raspunde la shiatsu. Modificarile dietei si ale modelelor de comportament realizate concomitent pot stimula și mai mult rezultatele Shiatsu. In general se recomanda minim 10 sedinte.

Poate cauza probleme masajul Shiatsu?

Masajul Shiatsu nu poate cauza probleme, daca organismul este sanatos inainte de a incepe sedintele de terapie. Insa, exista situatii in care shiatsu trebuie evitat pentru a nu aparea complicatii, in cazul afectiunilor precum febra (care este un semn ca organismul este deja ocupat cu lupta impotriva infectiei) sau contraindicatii locale precum varice, plagi, fracturi, articulatii inflamate sau zone ale pielii inflamate.

Este o idee buna sa faci masajul Shiatsu si daca esti insarcinata?

Riscul de avort spontan, in general, este mai mare in timpul primului trimestru de sarcina. Prin urmare, am recomanda evitarea shiatsu in primele 3 luni de sarcina. Cu toate acestea, dupa aceasta perioada, shiatsu este destul de sigur pentru a fi efectuat. Cu ajutorul unui suport special conceput pentru femeile insarcinate, poziționarea este posibila nu numai cu fata in sus sau pe o partea, dar, de asemenea, in pozitia cu fata in jos pana in ultimele cateva saptamani de sarcina.

Care este diferenta dintre masajul Shiatsu si cel clasic?

In timp ce masajul clasic se concentreaza pe structura mușchilor, țesuturilor conjunctive și articulațiilor, masajul Shiatsu foloseste meridianele de acupunctura chineza ca un ghid pentru a aborda durerea si bolile. Practicantii masajului clasic invata tehnica bazata pe anatomia umana traditionala, identifica originea si insertia muschilor. Practicantii Shiatsu studiaza meridianele intregului corp si comprima punctele specifice ale corpului, cum ar fi punctele din spate, care se executa de-a lungul laturilor coloanei vertebrale.

In shiatsu, practicantul aplica o presiune, o frecare printr-o miscare circulara in anumite locatii de pe corp. Punctul de pe meridian este frecat puternic de cinci pana la sase ori mai inainte de a trece la un alt punct meridian. Masajul clasic are cinci lovituri fundamentale pe care fiecare terapeut de masaj clasic ar trebui sa le stapaneasca.

Spre deosebire de masajul clasic, masajul shiatsu poate fi efectuat si peste haine. Stratul de imbracaminte ar trebui sa fie limitat si suficient de confortabil pentru a va mentine caldura, oferind in acelasi timp un feedback specific practicantului, astfel incat sa poata simti repere ale corpului.

Sedintele de Shiatsu la Cabinetul Tummo Reiki, efectuate de terapeutii (colaboratori autorizati), ce au la activ cursuri de Reiki, Shiatsu, masaj desfasurate in Ungaria cu calugari tibetani, au pretul de 75 lei sau 500 lei pachetul promo de 10 sedinte. Informatii suplimentare puteti gasi pe www.tummoreiki.ro.

Citeste si: „Trateaza orice durere de spate prin masaj”!

Foto: iStockphoto