Mituri despre sterilet

Dupa anticonceptionale, steriletul este cea mai folosita metoda de contraceptie. Cu toate ca exista cateva mituri despre sterilet, care ar putea sa-l claseze undeva pe o pozitie inferioara in topul metodelor de protectie impotriva sarcinilor nedorite, acesta este preferat atat de femeile care au nascut, cat si de cele care nu au copii.

Dispozitiv intrauterin cu o eficienta de 99% in ceea ce priveste protectia fata de sarcina, steriletul poate fi de cupru sau hormonal. Unele voci spun ca ar putea incomoda actul sexual, dar s-a dovedit ca este vorba doar de unul dintre numeroasele mituri despre sterilet, adesea nefondate. Asta deoarece steriletul este implantat in uter si nu in vagin.

Indiferent de tip, steriletul are mici dimensiuni. Cel de cupru, care poate sa ramana in corp si 12 ani, reduce miscarea spermatozoizilor. Dispozitivul hormonal, care este eficient pana la cinci ani, actioneaza intocmai ca pilulele contraceptive, modificand endometrul, astfel incat sa fie impiedicata fecundarea. Chiar daca te poate proteja vreme indelungata, e bine sa-ti faci un control ginecologic anual, pentru a observa posibilele schimbari de pozitie ale steriletului.

De asemenea, ca sa stii mai multe despre el, cei de la hoffingtonpost.com au enumerat si explicat cele mai frecvente mituri despre sterilet.

Mituri despre sterilet

Mitul 1: E riscant sa ai sterilet inainte de a avea copii

De fapt, este exact invers. Academia Americana de Pediatrie si Congresul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda montarea steriletului inca din perioada adolescentei, pentru ca este o metoda de contraceptie sigura si eficienta. Ii ajuta pe tinerii activi sexual.

Mitul 2: Montarea lui poate fi extrem de dureroasa

Fiecare femeie are toleranta diferita la durere, asta explica de ce unele se plang ca montatul acestui dispozitiv este un proces destul de dureros, in timp ce altele spun ca procedura este simpla si nu atat de neplacuta pe cat s-ar fi asteptat. Cele mai multe femei se plang de crampe abdominale intense.

Cele din categoria a doua nu resimt aproape deloc montarea steriletul. Totul poate sa dureze in jur de cinci minute si este bine sa discuti cu medicul inainte de operatiune. El iti va oferi toate detaliile despre disconfort si procedura.

Mitul 3: Exista mereu riscul ca steriletul sa cada

Chiar exista acest risc, dar  sunt rare situatiile cand corpul poate expulza steriletul. Este destul de dificil sa alunece. Statistic, dispozitivul poate iesi din corp in procent de 3-5%. Iar acest lucru poate fi posibil in primele trei luni de la montare, daca procedura nu s-a efectuat corect.

Din pacate, daca steriletul este incorect plasat, te expui unor sarcini nedorite. Doctorii recomanda ca, in primele saptamani de la montare, sa folosesti si o alta metoda de contraceptie, concomitent, pentru un plus de protectie. Iti vei da seama daca steriletul a cazut, pentru ca vei simti o durere ceva mai intensa in abdomen.

Mitul 4: Steriletul provoca infertilitate si infectii vaginale

Acest zvon a fost lansat de mult timp. In anii ‘6o-’70, exista pe piata un tip de sterilet foarte periculos. Acesta putea duce la infertilitatea femeii, dar o putea expune si riscului de a-si pierde uterul sau chiar viata.

Din fericire, aceasta a fost rapid extras din comert si inlocuit, in timp, cu produse sigure si eficiente. Desi au trecut zeci de ani de atunci, sunt unii doctori care inca mai spun povesti despre acel tip de sterilet si il asociaza cu toate produsele de acest gen din prezent.

Atentie! Trebuie sa stii ca steriletul nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.

Vrei sa stii mai multe si despre anticonceptionale? Iata ce se poate intampla dupa ce renunti la ele.

Foto: Guliver