Alimentatie pentru echilibrul hormonal? Da, poate fi o solutie la problemele tale, daca si medicul e de acord! Poti sa incepi cu aceasta cina plina de grasimi sanatoase si gustoase!

Uneori e dificil, daca nu chiar imposibil sa iti mentii echilibrul hormonal. Stilul de viata si alimentatia sunt extrem de importante daca vrei sa iti reglezi hormonii intr-un mod cat mai natural, fara medicamente. O alimentatie pentru echilibrul hormonal presupune sa mananci alimente cu grasimi sanatoase, proteine bune si legume organice – acestea ajuta sistemul endocrin.

Unele schimbari in stilul tau de viata sunt si ele de ajutor. De exemplu, eliminarea produselor cosmetice si de ingrijire care contin substante toxice, un program de somn echilibrat si reducerea cafeinei si a alcoolului.

Cand te preocupa sa ai o alimentatie pentru echilibrul hormonal, ai grija sa incluzi in dieta acizii grasi esentiali Omega-3, care regleaza presiunea arteriala, ajuta inima si functiile genetice. Uleiurile din seminte vegetale au continut ridicat de Omega-6 si mai putin de Omega-3. In principiu, cu totii consumam mai mult Omega-6 decat Omega-3, dar cel mai bine ar fi sa le consumam in mod egal. Somonul salbatic e una dintre cele mai bune surse de Omega-3, iar dintre vegetale poti alege nucile, semintele de chia si de in, avocado si uleiul de cocos.

Alimentatie pentru echilibrul hormonal – somon cu salata de mei si verdeturi

Daca esti preocupata sa adopti o alimentatie pentru echilibrul hormonal, cei de la Mindbodygreen.com vin cu o propunere de cina: somon si salata super-verde cu mei. Ingredientele sunt pentru doua-patru portii.

Ingrediente pentru mei:

1 cana mei, spalat bine

2 cani apa

Un praf de sare

Ingrediente pentru somon:

450 de grame somon salbatic

1-2 linguri ulei de avocado

4 felii de lamaie, rotunde

Sare

Piper

Ingrediente pentru salata:

3/4 cana patrunjel, tocat fin

1/2 cana marar, tocat fin

1/3 cana cepsoara, taiata fin

3 ridichi rosii, feliate subtire

1 avocado, taiat cuburi

Felii de lamaie

Ingrediente pentru dressing:

1 linguri ulei de masline extravirgin

1 lingura otet de mere

2 lingurite mustar Dijon

1/2 lingurita pudra de spirulina

Sare

Piper

Preparare

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.

Spala meiul si scurge-l bine de apa, apoi pune-l intr-un vas, cu doua cani de apa si un praf de sare. Adu apa la punctul de fierbere la foc puternic, apoi da focul mic si acopera vasul. Fierbe la foc mic 20 de minute. Dupa ce meiul este gatit, ia vasul de pe foc si pune meiul pe o farfurie intinsa. Lasa-l sa se raceasca de tot.

Stropeste cu putin ulei de avocado tava cuptorului si pune file-ul de somon pe ea. Stropeste cu inca putin ulei de avocado pestele, apoi presara sare si piper. Acopera-l cu feliile de lamaie. Coace somonul 12-15 minute.

Intre timp, amesteca cu o lingura meiul, in caz ca particulele stau lipite. Amesteca meiul cu verdeturile tocate fin si toarna peste ele dressingul. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust, apoi adauga feliile de ridiche si cuburile de avocado. Amesteca usor, din nou.

Lasa somonul sa se raceasca putin si apoi rupe-l in bucati mici, pe care le amesteci in salata de mei. Serveste cu felii de lamaie, daca vrei sa fie putin mai acru.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cei mai sanatosi oameni din lume: regulile dupa care se hranesc norvegienii.