Mereu imi spun ca as manca ceva dulce, dar sa fie si sanatos. Ah, si eventual sa nu ingrase. De multe ori ma surprind gandind asta. Si evident, de multe ori raman cu utopia unei retete perfecte care sa le imbine pe toate. Asa ca, atunci cand am gasit-o pe Naturallyella, am zis sa nu tin aceasta reteta de briose cu morcovi si mei doar pentru mine!

Imi place sa mananc ceva dulce in timpul zilei, dar nu orice. Trebuie sa stiu ca nu contine calorii goale si ca nu e zahar pur. Sa stiu ca are fibre si nutrienti de care corpul meu are nevoie. Acum l-am gasit. Iata deci reteta completa de briose cu morcovi si mei, ceva dulce si sanatos la orice ora!

Reteta perfecta de briose cu morcovi si mei

  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de coacere: 20 minute
  • Portii: 12

Ingrediente:

  • o cana si un sfert de faina integrala;
  • 1/2 cana de mei negatit;
  • 2 lingurite de scortisoara pulbere;
  • 1 lingurita de ghimbir ras;
  • 1 varfulet de nucsoara (atentie! E foaaaarte aromata!);
  • 1 varfulet si mai mic de cuisoare (idem!);
  • 2 lingurite de praf de copt;
  • un sfert de lingurita de sare;
  • 1/2 cana de sirop de artar;
  • ¾ cana de iaurt grecesc;
  • 1/4 cana de unt topit;
  • 1 ou mare;
  • 2 cani de morcovi rasi.

Cum sa procedezi

  • Incalzeste cuptorul la 180 de grade si asaza o tava de copt briose cu 12 forme de briose. Da, tava de copt briose e necesara, mai ales daca ai un amestesc atat de umed. Ti-o zic din experienta. Eu n-am avut prima data si au iesit niste turtite de morcovi si mei. Desigur, a fost ceva dulce si sanatos, dar a doua oara a fost un adevarat succes.
  • Dar, sa revenim sa reteta! Intr-un castron mare, pune faina cu meiul, condimentele, sarea si praful de copt. Amesteca-le si lasa-le deoparte.
  • Intr-un alt castron, amesteca impreuna ingredientele umede: iaurtul, siropul de artar, oul si untul topit. Pune si morcovii! Apoi uneste umedul cu uscatul. Foarte important! Amesteca-le DOAR pana cand aluatul se omogenizeaza.
  • Imparte amestecul in cele 12 briose si coace timp de 22-25 minute sau pana cand, daca infigi un cutit si-l scoti, iese curat.

Te anunt ca aceste briose cu morcovi si mei sunt foarte savuroase! Si daca nu ai facut cunostinta cu meiul, il vei indragi! Ramane putin crocant. Nu are gluten. Se gateste repede. Si poate inlocui cu succes orezul – deci “merge” si la feluri de mancare principale, nu doar la deserturi sau gustari sarate. Reteta de ceva dulce si sanatos cu mei ai mai sus. Dar poti face din mei si mamaliguta afumata cu linte. Il poti pune in salate sau in tocanite.

Alte variatiuni de ceva dulce si sanatos

Aceste briose fabuloase cu morcovi si mei sunt usor umede, dar si crocante de la mei. Deci texturile se imbina minunat. Pentru ca se imbina asa de bine si pentru ca de multe ori aceste briose pot deveni mese in sine, poti varia usor reteta!

Poti face ceva dulce si sanatos si cu bostan sau mere in loc de morcovi. Poti inlocui faina integrala cu faina de ovaz si vei avea un blat mai robust. Poti inlocui meiul cu quinoa, de exemplu. Poti face orice! Eu, de exemplu, ma duc sa experimentez tura a treia cu aceste briose! Am chef de un weekend cu ceva dulce si sanatos!

Citeste si: Reteta de ovaz cu dovleac pentru mic dejun. Te ajuta sa slabesti!

Foto: iStock