Ai auzit pana acum ce este Dukkah? Daca nu, e cazul sa afli! Il poti face la tine acasa, amestecand tot felul de nuci, seminte si condimente. Felurile in care il poti manca sunt extrem de variate! 

Ce este Dukkah? Un amestec egiptean de condimente, nuci si seminte prajite, care poate fi presarat aproape pe orice: de la oua la salate, legume coapte, supe, avocado, iaurt sau paine prajita. Poate fi amestecat cu putin ulei de masline si uns pe o lipie. Practic, cand te intrebi ce este Dukkah, afli ca aceasta combinatie de condimente adauga aroma si o textura usor crocanta aproape oricarui tip de gustare.

Ce este Dukkah si unde il poti gasi

Dukkah este foarte popular in multe tari orientale si a ajuns sa fie inclus si in meniurile din unele restaurante din Statele Unite, scrie Mindbodygreen.com. Unii il servesc cu dovleac copt, altii cu salata de varza kale sau il presara in churros sau salata de sfecla rosie.

Poti gasi Dukkah in magazinele cu mirodenii, dar e foarte simplu sa il faci si acasa. E chiar mai indicat sa ti-l faci tu insati, pentru ca poti varia cantitatile si il poti face atat de aromat cum iti place. Reteta pe care ti-o sugeram are caju si alune de padure, dar le poti inlocui, dupa gust, cu fistic, migdale sau nuci de macadamia.

Ingrediente:

1/3 cana caju

1/3 cana alune de padure

2 linguri seminte de coriandru

2 linguri seminte de susan

1 lingura seminte de chimen

1 lingurita piper negru rasnit

1 lingurita sare de mare

1/2 lingurita fulgi de chili

Cum sa prepari amestecul

Dupa ce afli ce este Dukkah, e momentul sa afli cum sa il faci la tine acasa. Asa ca incinge pe foc mediu o tigaie, pune in ea fisticul si alunele si prajeste-le – fara ulei! – aproximativ cinci minte, amestecand din cand in cand, pana cand se rumenesc si incep sa miroasa a copt. Muta-le pe o farfurie.

In aceeasi tigaie, prajeste semintele de coriandru, susan si chimen pentru doua-trei minute, la foc mic sau mediu, pana imprastie aroma. Apoi, amesteca nucile si semintele cu sare, piper si fulgi de chili si marunteste-le intr-un robot de bucatarie. Atentie insa! Nu vrei sa fie pudra, ci sa ramana bucatele mai mari, crocante! Pune Dukkah intr-un recipient de sticla. Poti pastra amestecul in frigider pana la o luna!

FOTO: Guliver

Citeste si: Terapii naturiste – focus pe condimente si plante cu superputeri.