Ce mananca vegetarienii de Sarbatori.

Stii ce mananca vegetarienii de Sarbatori? Nu doar preparate fara gust, cum cred unii! Iti poti impresiona oaspetii si punandu-le in farfurie cate o placinta facuta special pentru fiecare dintre ei! Daca stii si sa o ornezi, cu atat mai bine!

In mod traditional, in perioada sarbatorilor de iarna, romanii mananca multa carne. Asa am fost invatati de la parinti si bunici. Dar, pentru multe dintre noi, lucrurile s-au schimbat. Pentru ca am inceput sa fim mai interesate de alimentatia sanatoasa, am redus sau am eliminat complet carnea. Si, atunci, pachetul cu sarmale si carnati primit de la parinti ramane doar o amintire.

Daca esti la inceputurile tale ca vegetarian sau inca nu ai renuntat complet la carne, dar ai oaspeti care nu mananca asa ceva, probabil ca te intrebi ce mananca vegetarienii de sarbatori. Sigur ca poti gasi pe internet multe retete, dar iti dau si eu cateva sugestii.

Ce mananca vegetarienii de sarbatori

Vinete umplute cu spanac si ciuperci

Inca nu ti-e clar ce mananca vegetarienii de sarbatori ca sa suplineasca necesarul de proteine in organism? Printre altele, ciuperci! De aceea, daca ai la masa de Craciun sau Revelion unul sau mai multi vegetarieni, gateste aceasta reteta de la Bbcgoodfood.com.

Ingrediente:

2 vinete medii (taiate in jumatati, pe lungime)

2 linguri ulei de masline

1 ceapa mica, tocata marunt

2 catei de usturoi, zdrobiti

225 grame ciuperci, feliate

350 grame spanac proaspat (sau congelat)

50 grame parmezan razuit

6 linguri crema de branza

3 linguri pesmet

coaja de la o lamaie

25 grame seminte de pin

o legatura de patrunjel

sare si piper

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune o oala mare cu apa la fiert si, cand fierbe, pune in ea jumatatile de vanata. Lasa-le sa se gateasca 4-5 minute. Scurge-le de apa si usuca-le cu prosoape de hartie.

Pune jumatatile de vanata pe o tava, apoi unge-le cu o lingura de ulei de masline si coace-le 20-25 de minute, pana cand pulpa devine moale si usor aurie deasupra.

Scoate vinetele din cuptor si scobeste pulpa, dar ai grija sa lasi aproximativ 15 milimetri de pulpa pe margine. Apoi, toaca marunt pulpa de vanata.

Incinge intr-o tigaie larga uleiul de masline ramas. Gateste in el ceapa si usturoiul in jur de 4-5 minute, pana cand se inmoaie ceapa. Apoi adauga in tigaie pulpa de vanata si prajeste-o cateva minute, pana se inmoaie. Adauga ciupercile si mai gateste totul inca cinci minute, apoi pune si spanacul. Lasa-l sa tea 3-4 minute, pana se inmoaie. Nu uita sa amesteci incontinuu. (Spanacul congelat trebuie decongelat inainte si scurs bine de apa).

Ia tigaia de pe foc si amesteca in legume parmezanul si crema de branza. Asezoneaza cu sare si piper.

Intr-un bol separat, amesteca pesmet cu coaja de lamaie razuita, semintele de pin si patrunjelul, sare si piper.

Umple fiecare jumatate de vanata cu amestecul gatit si presara pe deasupra amestec de pesmet. Pune vinetele iar la cuptor, pentru inca 10-15 minute, pana cand se formeaza o crusta aurie.

Placinte individuale de Craciun

Placintele vegetale sunt o varianta buna de sarbatori. Daca tot stii ce mananca vegetarienii, de ce sa nu ii impresionezi pe toti invitatii la masa oferindu-i fiecaruia o placinta intreaga, cu forme facute cu grija?

Ingrediente pentru umplutura

200 grame praz, feliat subtire

25 grame unt

100 grame ciuperci, tocate marunt

nucsoara

tarhon (de preferat, proaspat)

100 grame cartofi razuiti

100 grame linte conservata

100 grame castane gatite (fierte si tocate marunt)

8 linguri smantana lichida

4 linguri merisoare, plus inca aproximativ 20 de merisoare pentru decor

1 ou

2 linguri gem de coacaze rosii

Ingrediente pentru aluat

200 grame faina

100 grame untura vegetala

8 linguri lapte

Preparare

Caleste prazul in unt pana se inmoaie, la foc mediu. Adauga ciupercile, nucsoara si tarhonul, apoi pune si ciupercile si da focul putin mai tare, sa scoata apa din cuperci si sa le gateasca. Adauga cartofii si amesteca doua minute, apoi pune lintea, castanele si smantana. Gateste totul inca doua minute, apoi da focul mai mic si adauga merisoarele.

Ca sa faci aluatul, pune faina si untura vegetala intr-un robot de bucatarie, cu o lingurita de sare. Amesteca totul si asigura-te ca nu raman cocoloase. Apoi incepe sa pui laptele, lingura cu lingura, pana se aduna faina si incepe sa formeze un aluat.

Foloseste patru forme de gatit placinta (de dimensiuni mici, cat pentru o persoana, cu volum de aproximativ 250 mililitri). Unge cu unt fiecare vas si pune in fiecare hartie de copt.

Imparte in patru aluatul. Intinde, rand pe rand, cele patru sferturi, cu un sucitor. Din fiecare fasie de aluat, taie cate o steluta, in partea din centru. Taie marginile fiecarei foi, in asa fel incat cercul in care ai decupat steluta sa fie folosit drept capac pentru fiecare placinta. Intinde iar marginile ramase de aluat, pe care le vei folosi sa pui pe fundul si marginile formelor.

Pune aluat in fiecare bol si inteapa-l cu o furculita, apoi imparte umplutura in patru parti egale si umple formele. Acopera-le cu aluatul in forma de stea.

Bate oul si unge cu el placintele. Coace placintele la 200-220 de grade Celsius. Apoi, scoate-le, temporar, din cuptor.

Separat, amesteca cele 20 de merisoare si gem de coacaze. Pune cu o lingura din acest amestec in forma de stea din capacul fiecarei placinte. Pune pe fiecare placinta si steluta din aluat decupata initial si unge-o si pe ea cu ou batut. Coace din nou placintele inca 5-10 minute.

FOTO: Guliver

Daca ti-a placut articolul cu ce mananca vegetarienii de sarbatori, citeste si: Mic dejun vegan. Retete usoare pentru gurmande!