Stii ce sa gatesti primavara, dar tot te plictisesti, la un moment dat, de aceleasi verdeturi? Foloseste in mod inedit legumele clasice si incearca si unele mai extravagante, ca sa te bucuri de o experienta culinara de senzatie!

Dincolo de incalzirea vremii si schimbarea tinutei groase cu una mai lejera, primavara este si despre mancare. Pentru unii dintre noi este in primul rand despre mancare. Asadar, ce sa gatesti primavara? Multe verdeturi, desigur! Health.com a vorbit cu un bucatar chef celebru in New York, care si-a dezvaluit doua dintre retetele lui favorite din acest sezon.

Asa ca, daca nu stii ce sa gatesti primavara aceasta, incearca aceste retete usoare, sanatoase si super delicioase!

Ce sa gatesti primavara – doua retete delicioase

Pancakes cu pastai de mazare

Pentru patru portii de pancakes cu pastai de mazare ai nevoie de pastai tinere de mazare, care sunt dulci si se consuma in intregime. Ingrediente:

120 grame mazare pastai, curatate de capete

1/2 cana boabe de mazare

2 linguri lapte

1 lingura smantana de gatit degresata

1 ou

1/4 cana faina

1/4 lingurita zahar

1/4 lingurita sare

1/2 lingurita praf de copt

Unt nesarat, pentru uns tigaia

Preparare

E bine sa gatesti primavara cu cat mai multe verdeturi si sa le incluzi in tot felul de retete clasice. Ca faci aceste pancakes, incalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Pregateste un bol cu apa cu gheata.

Pune apa cu sare intr-un vas si adu-o la punctul de fierbere, pune in apa care clocoteste pastaile dulci de mazare si gateste-le doua minute, apoi scoate-le si pune-le in bolul cu apa cu gheata pentru inca doua minute. Scoatele si pune-le intr-un alt bol.

In acelasi vas cu apa clocotita gateste doua-patru minute boabele de mazare. Apoi trece-le si pe ele prin apa cu gheata si pune-le apoi separat.

Paseaza intr-un blender pastaile de mazare cu lapte. Pune-le apoi intr-un bol si amesteca peste ele, cu telul, smantana si oul. Adauga faina, sare, zahar si praful de copt. Paseaza boabele de mazare si apoi amesteca-le si pe ele in aluatul de pancakes.

Topeste putin unt intr-o tigaie antiaderenta, la foc puternic. Foloseste doua linguri de aluat ca sa formezi o clatita de aproximativ 7,5 centimetri. Daca e posibil, gateste cate doua in tigaie. Dupa unul-doua minute de stat pe o parte, cand clatitele incep sa se faca maronii pe margine, pune-le la cuptor pentru doua minute. Apoi scoate-le din cuptor, intoarce-le si pune-le iar la cuptor pana cand sunt putin maronii, in jur de patru minute sau mai mult. Continua pana cand termini aluatul, adaugand de fiecare data unt in tigaie. Acopera clatitele, ca sa le pastrezi calde.

Topping:

1 ½ cana boabe de mazare

220 grame pastai dulci de mazare, taiate in cate 3

3 linguri unt nesarat

1/2 cana supa de legume sau apa

2 lingurite frunze de menta proaspete

Sare

Preparare

Pregateste un bol cu apa cu gheata. Pune apa cu sare intr-un vas si adu-o la punctul de fierbere, pune in apa care clocoteste boabele de mazare si gateste-le 30 de secunde, apoi scoate-le si pune-le in bolul cu apa cu gheata pentru doua minute. Scoatele si pune-le intr-un alt bol.

Pune intr-un alt vas pastaile de mazare dulce, untul, supa de legume si un praf de sare. Adu amestecul al punctul de fierbere, apoi adauza boabele de mazare si gateste pana cand se reduce lichidul, aproximativ trei-cinci minute.

Pune acest topping peste pancakes-urile tale si asezoneaza cu sare.

Sparanghel cu ceapa rosie si seminte de mustar

Ce sa gatesti primavara? Incearca sparanghel! Din aceste cantitati vei obtine patru portii:

6 linguri ulei de masline extravirgin

2 cepe rosii mici, curatate si feliate subtire

Sare

1 lingura zeama de lamaie

1 lingurita otet de vin rosu

2 lingurite mustar cu seminte

220 grame sparanghel, decojit si taiat in bucati de 5 cm

1 lingura seminte de mustar negru

2 linguri supa vegetala sau apa

Preparare

Incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune o lingura de ulei de masline intr-o tigaie care poate fi folosita si la cuptor. Pune ceapa rosie in tigaie si presara sare. Gateste ceapa la foc puternic pana cand incepe sa sfaraie. Acopera cu un capac si da tigaia la cuptor pentru inca 10-15 minute. Scoate-o din cuptor si las-o sa se raceasca.

Fa o vinegreta. Amesteca intr-un bol zeama de lamaie, otetul, mustarul si putina sare. In timp ce amesteci, adauga, treptat, patru linguri de ulei de masline.

Incalzeste o tigaie medie si pune in ea restul de ulei de masline. Cand uleiul s-a incins, adauga sparanghelul si gateste-l pana cand se face maro deschis, trei-cinci minute. Adauga ceapa rosie si amesteca 30 de secunde. Ia tigaia de pe foc, adauga semintele de mustar si amesteca 20-30 de secunde, apoi adauga supa de legume sau apa, ca sa nu devina maroniu sparanghelul.

Une sparanghelul pe un platou pentru servit si toarna peste el vinegreta.

Acum stii ce sa gatesti primavara!

FOTO: Guliver

Citeste si: Legume de primavara obligatorii. Ghid de consum eficient.