Nu pot sa zic ca ma dau in vant dupa deserturile cu fructe, dar de acest chec cu afine, m-am indragostit iremediabil! Este scuza perfecta ca sa te rasfeti cu un mic desert in weekend!

Daca si voi sunteti ca mine si cautati tot felul de deserturi rapide, cu care sa va rasfatati, cand va beti cafeaua in weekend, atunci trebuie sa incercati acest chec cu afine! Este diferit de checul clasic, pufos, dar tocmai asta il face atat de special: checul cu afine are o consistenta mai greoaie si mai umeda, iar afinele, dulci si aromate, il fac sa nu fie doar un chec banal (afinele sunt chiar delicioase fiindca daca inainte de a le adauga in chec, le dai cu putina faina, vor ramane intregi). Mie imi place aceasta consistenta a checului si fiindca il face mai satios – o felie iti va fi de ajuns sa te saturi si nu vei fi tentata sa mananci prea mult!

Tips: daca nu te dai in vant dupa afine, le poti inlocui cu capsuni sau zmeura!

Ingrediente:

1 ceasca de faina

½ ceasca de faina integrala

2 lingurite de praf de copt

½ lingurita de sare

2 lamai medii

1 ceasca de miere organica

1 ceasca de iaurt

3 oua mari

½ lingurita de extract de vanilie

½ ceasca de ulei de masline extravirgin

1 ceasca de faine

2 lingurite de miere

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 176 de grade. Unge cu ulei si tapeteaza cu faina o tava de chec.

Amesteca faina, praful de copt si sarea. Toarna mierea intr-un bol si rade peste ea coaja de la cele doua lamai. Adauga iaurtul, ouale, vanilia si amesteca pana cand ingredientele se omogenizeaza.

Incorporeaza faina in compozitia lichida, treptat, ca sa nu faca cocoloase. La final, adauga si uleiul de masline.

Pune afinele intr-un bol si presara deasupra lor o lingurita de faina si amesteca-le (faina le va impiedica sa se scurga in timpul coacerii). Incorporeaza, amestecand usor, afinele in compozitie.

Toarna aluatul in forma de chec si coace-l 50-55 de minute, pana cand devine auriu. Il poti verifica cu o scobitoare, spre sfarsitul timpului de coacere – infige scobitoarea in mijlocul checului si daca iese curata, inseamna ca e copt.

Lasa checul sa se raceasca in forma, in jur de 30 de minute. Intre timp, incalzeste doua linguri de suc de lamaie cu doua lingurite de miere. Folosind o pensula, unge checul cu aceasta compozitie. Lasa-l sa traga cinci minute, iar apoi repeta operatiunea pana epuizezi tot sosul.

Scoate checul din forma si lasa-l sa se odihneasca pe un platou, pana se raceste complet.

Tot pentru cafea, poti sa prepari si un minunat chec cu lamaie si mac!

Foto: Guliver