De cate ori trebuie sa gatesti mancare cu ceapa, te  gandesti cu groaza la cate lacrimi vei varsa. Exista, insa, cateva strategii si trucuri care te vor ajuta sa toci ceapa fara lacrimi.

Potrivit lui Thomas Scott, de la Scientific American, “atunci cand cureti, zdrobesti sau toci ceapa, unul dintre tesuturile acestei legume elibereaza enzime numite alinaze care transforma sulfoxidul din ceapa in acizi sulfonici. Acestia din urma, in schimb, se aranjeaza pentru a forma un produs chimic, Sulfinylpropan, care duce la declansarea procesului lacrimal. Tot Scott propune cateva…

…metode simple sa toci ceapa fara lacrimi

In realitate, este vorba despre mici trucuri prin care poti evita expunerea la acei produsi chimici din ceapa care te fac sa lacrimezi.

Raceste ceapa

Chiar daca obisnuiesti sa tii ceapa in frigider, inainte sa incepi sa o toci pune-o la congelator timp de 15 minute. Sau scufund-o intr-un vas cu apa cu gheata pentru scurt timp. Stiu ca se spune ca ceapa degerata nu este buna, dar, daca o “ingheti” chiar inainte de a o toca, proprietatile ei, inclusiv gustul, nu se vor pierde. In schimb, nu vor mai fi emanate la fel de multe chimicale care te vor face sa lacrimezi.

Spulbera “gazele”

Daca nu ai posibiliatea de a toca ceapa chiar sub hota pusa in functiune, astfel incat subtantele chimice sa fie absorbite inainte de a-si face efectul, fa-ti rost de un mic ventilator. Cel portabil ar trebui sa fie suficient. Porneste-l alaturi de blatul unde toci ceapa si vei vedea ca vei scapa astfel de lacrimi.

Adopta o noua metoda de a toca ceapa

Una dintre cele mai bune modalitati prin care sa toci ceapa fara lacrimi este sa indepartezi imediat de tine bucatile de ceapa proaspat tocate. Asa ca, incepe prin a taia ceapa in jumatate, lasandu-i codita. Una dintre jumatati pune-o cu partea taiata in jos, pe blatul de lucru, iar pe cealalta toac-o rapid si da-o cat mai departe de tine. Procedeaza la fel si cu a doua jumatate.

Ascute bine cutitul

Un cutit bine acutit este una dintre cele mai bune ustensile de bucatarie pe care le poti avea. Cand vrei sa toci ceapa, cu atat mai mult. Asta deoarece un cutit scutit va reduce considerabil presiunea pe care o vei exercita asupra foilor de ceapa si, astfel, chimicalele atat de daunatoare ochilor tai nu vor mai fi eliberate intr-o cantitate care sa te afecteze.

Toaca ceapa langa foc

Aprinde o candela, o lumanare, chiar si flacara de la aragaz este buna in acest context. Vei observa ca posibilitatea de a lacrima in timp ce toci ceapa se va reduce considerabil. Flacara va atrage si va arde – fara niciun pericol pentru tine sau pentru bucataria ta – acele gaze eliberate de ceapa, iar lacrimile nu-ti vor curge.

Acum ca ai invatat cum sa cureti ceapa fara sa plangi, iata si o reteta de supa crema de ceapa care te va incanta.

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver