Condimente simple

Se spune ca “gusturile nu se discuta”. In general, este adevarat, insa, este mereu loc de mai bine, asa ca de ce sa nu faci tu vedeta din, sa zicem, banala supa, cu ajutorul unor condimente simple.

Nutritia si dieta nu trebuie sa fie niciodata sinonime cu fad si plictisitor. Exista acum o serie de condimente simple care iti pot transforma orice mancare intr-o simfonie a gusturilor. Pana la urma, cu imaginatie si cateva ingrediente, poti scoate din anonimat orice preparat culinar.

10 condimente simple pentru preparate – vedeta

Paprika afumat. Este unul dintre condimentele simple care fac minuni mai ales in cazul preparatelor carora doresti sa le dai o tenta de afumatura fara sa folosesti sunca sau alte preparate din carne. In special in cazul vegetarienilor.

Paprika afumat poate fi folosit in chili-ul vegetarian sau in mancarea de fasole uscata, pentru a intensifica aroma care ii este conferita de gatitul lent.

De asemenea, poti combina paprika afumat cu pudra de chili sau pudra de usturoi, obtinand astfel un nou condiment foarte savuros.

Rosii uscate la soare. Obtinute astfel, rosiile au o aroma foarte intensa si, spun expertii, reusesc sa confere preparatelor un guste deosebit.

Rosiile uscate la soare pot fi combinate cu succes cu mozzarella faramata si busuioc tocat, pentru paste sau legume sote – zucchini, asparagus, broccoli ori ciuperci.

Branza parmezan. Acesta este unul dintre acele condimente simple cu gust puternic, robust, care dureaza si innobileaza orice preparat. Poti presara putin parmezan pe legume sotate sau coapte – se potriveste de minune cu broccoli si conopida, carora le confera o savoare deosebita – dar si pe paste sau salate.

Si iata un truc pe care putini il stiu: presara parmezan peste supa de fructe de mare, careia ii vei da astfel o tusa de branza.

Amestec de condimente fara sare. Orice bucatar ar trebui sa aiba acasa un amestec de condimente cu intrebuintare universala si fara sare. Innobileaza orice preparat, oricat de fad ti s-ar parea.

Mustarul de Dijon. Acesta revigoreaza fileul de somon. Tavalit inainte de a fi copt intr-o baie de mustar de Dijon, fileul de somon capata o crusta delicioasa dupa ce a fost gatit.

Considerat de catre unii nu tocmai gustos, mustarul de Dijon face parte dintre acele condimente simple care fac vedeta salata gatita in casa. Nu trebuie decat sa amesteci mustar de Dijon cu ulei de masline, otet, piper si un praf de sare, la care poti adauga alte “ierburi” preferate, fie ele uscate sau proaspete.

Usturoiul (mai ales cel usor prajit). Usturoiul pisat este foarte bun pentru asezonarea legumelor cu frunze verzi, precum spanacul, kale, broccoli si varza chinezeasca.

Orice supa sau preparat inabusit se poate bucura de savoarea pe care i-o confera cativa catei de usturoi tocat. Daca, insa, ti se pare ca aroma este mult prea puternica, incearca sa prajesti usor usturoiul inainte de a-l adauga in mancare.

Facut pasta, usturoiul da savoare cartofilor, conopidei sau humusului.

Citricele. Formeaza-ti obicei din a trece lamaile si lime-ul pe lista de cumparaturi saptamanale. Le vei avea astfel la indemana ori de cate ori vei dori sa imbunatatesti o reteta. Lamaile sunt nelipsite din majoritatea retetelor mexicane, dar nu pot fi ignorate nici in combinatie cu pestele – asa cum se intampla atat in bucataria marocana, cat si in cea indiana.

In plus, atat sucul de lamaie, cat si cel de lime imblanzesc asprimea legumelor cu frunze verzi.

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver