Le mancam cand suntem pe fuga si pentru ca arata bine si sunt gustoase. Dar cat de sanatoase si de proaspete sunt croissantele din supermarket?

Croissantele din supermarket, dar si celelalte produse de pantiserie vandute in marile lanturi de magazine ar putea fi mai periculoase decat crezi! Aceste produse sunt congelate uneori si timp de un an, si apoi coapte si vandute ca fiind proaspete.

E posibil chiar ca ele sa fie coapte de doua ori. Astfel, daca nu s-au vandut imediat dupa prima coacere, sunt puse din nou in cuptor pentru a capata aspectul de proaspat inainte de a fi puse din nou pe raft, scrie Dailymail.co.uk. Ai pus vreodata la cuptorul cu microunde un croissant pe care il uitasei in punga doua zile? Daca da, atunci ai observat ca dupa ce il scoti se inmoaie, e pufos si miroase foarte frumos. Ei bine, acesta este si trucul pe care il folosesc unele magazine.

Croissantele din supermarket pot fi vechi de un an!

Unii angajati ai unor lanturi de supermarketuri au spus, in 2011, unor jurnalisti sub acoperire, ca produsele de panificatie sunt pastrate congelate, inainte de coacere, de la cateva luni pana la un an in depozite frigorifice.

In urma cu cativa ani, in Uniunea Europeana chiar s-a discutat despre obligativitatea marilor lanturi de magazine de a preciza daca produsele din zona de panificatie au fost congelate, tratate termic sau chimic pentru a rezista mai mult timp in depozite.

La acea vreme, reprezentantii magazinelor au spus ca aceste informatii suplimentare ar induce in eroare consumatorii si ca, oricum, calitatea produselor nu este afectata. In orice caz, pana acum nu a aparut nicio lege care sa ii oblige pe vanzatori sa specifice aceste detalii.

Tratarea termica agresiva nu e sanatoasa

Dar croissantele din supermarket nu numai ca sunt vechi de cele mai multe ori, dar nu sunt nici sanatoase. Tratatea termica a produselor din faina de grau – de obicei croissantele sunt facute din faina de grau – duce la formarea unor agregate de gluten care fac ca proteinele din faina sa fie mai greu asimilate de organism. Prin incalzire, elesticitatea glutenului creste.

Potrivit Ncbi.nlm.nih.gov, un studiu realizat in 2010 arata ca nu e deloc sanatos sa mananci alimente prelucrate termic la temperaturi inalte. O dieta bazata pe produse tratate termic la temperaturi inalte sau in mod repetat poate duce la aparitia unor boli, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare.

De aceea, este de preferat sa mananci croissante gatite in casa sau in locurile unde stii ca sunt folosite ingredente proaspete, croissantele sunt coapte incet si la temperaturi nu foarte ridicate.

Viata moderna a dus la tehnici noi de preparare a mancarii, in asa fel incat sa consumi cat mai putin timp. Dar asta nu inseamna ca e cea mai sanatoasa varianta. Desigur, daca le mananci rar, croissantele din supermarket nu iti vor face atat de mult rau. Dar nu face din asta o obisnuinta! Invata sa ti le faci tu insati. Vor fi mai gustoase si vei sti ca mananci ceva cu adevarat sanatos.

Acum ca stii de ce nu e bine sa mananci croissante din supermarket, afla si ce Greseli faci la micul dejun: cum sabotezi dieta fara sa stii.

FOTO: istockphoto.com