Cu ce sunt tratate merele si cum poti sa le cureti de ceara.

Cu ce sunt tratate merele din magazine? Cu o ceara speciala. Insa cat de sanatoasa este ea si cum poate fi inlaturata, ca sa eviti curatarea cojilor pline de vitamine?

In sezonul rece, merele sunt unele dintre cele mai consumate fructe din Romania. E drept ca mancam si portocale si banane, dar stim cu totii cat de sanatoase sunt merele. Dar… Sunt sanatoase merele crescute natural, fara substante impotriva daunatorilor si cele care nu sunt date cu ceara? Sau si cele de import?

Merele organice se gasesc mai greu si sunt mai scumpe. Majoritatea producatorilor foloseste substante cu care sa trateze pomul si sa il fereasca de daunatori. Insa, intre a alege un fruct din piata, de la producatorii locali, si unul adus de peste hotare, care este supus unui transport pe distante mari si care, deci, trebuie sa reziste mai mult dupa recoltare, ce ai alege? Merele din supermarket arata mai bine, au culori mai vii si sunt mai lucioase. Insa stralucirea lor porneste de la un alt detaliu: ceara!

Cu ce sunt tratate merele din supermarket

“Marul, in starea sa naturala, are deja coaja cerata. Este ca o rasina pe care o produce in mod natural. Producatorii care exporta, trec merele printr-un flux de ioni si de apa amestecata cu ceara. Procesul are rolul de a ingreuna deshidratarea fructului, care astfel are o perioada mai lunga de valabilitate la raft”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Aurel Tanase, presedintele OIPA legume, fructe din Romania.

Merele romanesti nu sunt stropite cu ceara. Totusi, Aurel Tanase a explicat ca ceara folosita pentru lustruirea merelor este una alimentara, care nu este toxica. “Marul trebuie oricum spalat bine, insa acest lucru nu are legatura neaparat cu ceara. Dupa cum am spus, marul are deja coaja cerata, deci procesul acesta nu face decat sa suplimenteze acea cantitate deja existenta”, a adaugat Aurel Tanase.

Cum sa cureti merele de ceara

Potrivit Food.ndtv.com, majoritatea merelor sunt acoperite cu selac sau ceara de carnauba, pentru a adauga stralucire. Aceasta ceara sintetica este comestibila, insa unii nutritionisti considera ca aceasta poate sa nu fie absorbita cu usurinta de catre sistemul digestiv, in unele cazuri afectand intestinul subtire si colonul.

Acum, ca stii cu ce sunt tratate merele, e cazul sa afli si cum poti inlatura ceara de pe ele. Una dintre variante este sa scufunzi marul in apa fierbinte pentru cateva secunde, ca sa indepartezi ceara. Dupa ce il scoti din apa fierbinte, spala-l din nou sub jet de apa rece.

O alta metoda este sa amesteci o lingura de suc de lamaie cu o lingura de bicarbonat de sodiu in apa. Apoi, scufunda fiecare mar in acest lichid si curata-l cu o perie pentru legume. Dupa ce termini, clateste merele in apa rece. In loc de suc de lamaie poti folosi otet.

Calea cea mai simpla pentru a evita ceara de pe mere este sa le decojesti inainte de a le manca. Insa nu e recomandat sa faci asta, pentru ca vei pierde toate substantele nutritive din coaja marului.

Nu uita sa speli bine merele, in repetate randuri, inainte de a le consuma, chiar daca sunt cumparate din piata!

FOTO: Guliver

Citeste si: Chipsuri de mere aromate cu putine calorii.