Cum afecteaza glutenul sanatatea.

1% din populatia lumii are boala celiaca. Multi alti oameni au intoleranta la gluten. Daca te intereseaza cum afecteaza glutenul sanatatea, tine cont de faptul ca poti avea probleme chiar daca nu ai acest diagnostic.

In ultimii ani, oamenii au devenit tot mai constienti de efectele glutenului asupra organismului. Un studiu realizat in 2013 arata ca o treime dintre americani incerca sa inlature glutenul din dieta. Boala celiaca este o alergie la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate la aceasta substanta din cereale, numita intoleranta la gluten. In timp ce boala celiaca e pe viata, intoleranta poate disparea in timp, daca urmezi o dieta fara gluten.

Cum afecteaza glutenul sanatatea: 5 semne

1. Boala celiaca e din ce in ce mai des intalnita si multi oameni nici macar nu sunt diagnosticati

Glutenul e o proteina care se gaseste in cateva tipuri de cereale, inclusiv grau, alac, secara si orz. Cand amesteci faina si apa, glutenul formeaza o pasta elastica – coca. Aceasta permite aluatului sa creasca. Denumirea de gluten vine de la glue – lipici, in limba engleza -, pentru ca are proprietatea de a se lipi.

Cand glutenul ajunge in tractul intestinal si interactioneaza cu celulele sistemului imun, acesta crede ca este invadat de ceva strain, cum sunt bacteriile. La cei care au boala celiaca, sistemul imun ataca glutenul ingerat. Din pacate, odata cu glutenul, sistemul imunitar ataca si enzimele din sistemul digestiv, ceea ce cauzeaza dureri si o senzatie neplacuta. Boala celiaca este o boala autoimuna. In timp, cel care are boala celiaca si nu se fereste de gluten, poate avea mari probleme: degenerarea intestinelor, care poate duce la anemie, oboseala si deficiente nutritive.

Pentru ca nu au simptome, multi oameni nici nu sunt diagnosticati cu boala celiaca. Potrivit Authoritynutrition.com, 1% din populatia lumii are aceasta boala, dar numarul este in crestere.

2. Intoleranta la gluten poate avea consecinte

Daca vrei sa stii cum afecteaza glutenul sanatatea, chiar daca nu ai boala celiaca, afla ca exista si oameni care au o sensibilitate crescuta la gluten, asa numita intoleranta la gluten. Aceasta este mult mai frecventa. Daca ai intoleranta la gluten si mananci produse cu gluten, poti avea reactii adverse. Acestea pot disparea in timp, daca urmezi o dieta fara gluten.

In cazul acestei sensibilitati, sistemul imunitar nu afecteaza tesuturile organismului, dar simptomele sunt similare: balonare, dureri de stomac, oboseala, dureri de oase si articulatii.

Statisticile arata ca aproximativ 6-8% dintre oameni ar putea avea intoleranta la gluten. Aceasta sensibilitate nu poate fi disgnosticata cu precizie. Singurul mod in care poti afla daca o ai sau nu este sa elimini temporar glutenul din alimentatie si sa il reintroduci dupa mai mult timp, pentru a vedea daca ai reactii adverse.

3. Glutenul ii afecteaza si pe cei care nu au o sensibilitate anume la el

Exista studii care arata ca si cei care nu au boala celiaca si nu au intoleranta la gluten sunt afectati de aceasta proteina din cereale. Intr-unul din studii, 34 de indivizi cu intestin iritabil au fost separati in doua grupuri. Un grup a urmat o dieta cu gluten, celalalt – o dieta fara gluten. Cei care au mancat gluten au avut dureri mai mari, s-au plans de balonare si oboseala, spre deosebire de ceilalti.

4. Mai multe boli psihice sunt corelate cu glutenul

Cand vrei sa stii cum afecteaza glutenul sanatatea, ia in calcul si faptul ca aceasta substanta este corelata cu mai multe boli psihice. Una dintre ele este ataxia cerebeloasa – cel bolnav nu isi poate coordona miscarile si nu se echilibreaza.

Exista boli care se amelioreaza daca pacientul urmeaza o alimentatie fara gluten: schizofrenia, autismul si epilepsia.

5. Glutenul poate da dependenta

Multe persoane cred ca graul poate da dependenta. Si asta pentru ca tot timpul ai pofta sa mananci paine sau produse de patiserie sau ceva dulce, facut cu faina. Chiar daca suntem departe de a avea dovezi clare, unele studii sugereaza ca glutenul ar putea da dependenta.

Acum ca stii ce probleme iti poate cauza glutenul, afla Cum poti inlocui faina de grau cu faina de cocos si ce beneficii are aceasta.

FOTO: Guliver

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!