Fursecuri de Paste, dupa o reteta greceasca

Koulourakia Paschalina sunt fursecuri de Paste pregatite de greci in apropierea Sarbatorii de Inviere. Acestea sunt impartite la biserica, in Noaptea de Inviere, dar pot fi savurate si a doua zi, dimineata, langa un ceai aromat. Este un desert traditional grecesc, inspirat dupa o reteta din insula Chios.

Pe masa festiva, la care se va aduna toata familia, pune si aceste fursecuri de Paste. Au un gust delicat de vanilie si unt si sunt foarte fragede. De pe womansday.com am aflat cum se prepara si te invit ca anul acesta sa le pregatesti si tu pentru cei dragi. Fata de cozonac si pasca, biscutii koulourakia sunt chiar usor de facut.

Urmatoarele ingrediente sunt de ajuns pentru a face saisprezece fursecuri de Paste. Ai nevoie de 420 de grame faina 000, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, o jumatate de lingurita de sare, 100 de grame unt nesarat, 6 linguri de miere, 75 de grame zahar brun, 2 oua mari, 2 lingurite de lapte vegetal, o jumatate de lingurita de extract de vanilie si 3 lingurite de suc de portocale.

Cum prepari fursecuri de Paste grecesti

Mai intai faci aluatul. Cerni faina intr-un bol mediu si adaugi praful de copt si sarea. Intr-un alt vas, cu un mixer, amesteci untul cu doua linguri de miere si zaharul, pana obtii o compozitie pufoasa. Incorporezi ouale, unul cate unul, si mixezi continuu, pana se omogenizeaza totul. Adaugi laptele, vanilia, doua linguri de suc de portocale si amesteci totul la viteza medie. Pui treptat compozitia de faina si framanti aproximativ un minut, pana obtii un aluat moale, pe care-l acoperi cu o folie de plastic si il bagi la frigider. Dupa o jumatate de ora il scoti de la rece.

Incalzesti cuptorul in prealabil la 180 de grade. Intr-un vas mic amesteci restul de miere si de suc de portocale, pana se formeaza o glazura si o dai deoparte. Imparti aluatul in saisprezece parti egale, faci din ele rulouri si le indoi, sub forma unor capete de sfoara. Pui biscuitii intr-o tava cu hartie de copt si ii lasi in cuptor, la foc mic, douasprezece minute. Ii scoti si ii ungi cu glazura din miere si portocale, apoi ii bagi din nou la copt, aproximativ un sfert de ora.

Ii poti consuma alaturi de o cafea neagra. Combinatia de gusturi este unica.

O alternativa mai sanatoasa: fursecuri cu fibre din ovaz si nuci.

Foto: mygreekdish.com