Cum sa ai fructe si legume proaspete mai mult timp.

A venit primavara si esti tentata sa cumperi multe verdeturi si fructe de la piata, pentru ca arata frumos si sunt gustoase. Dar, cand cumperi mult, risti sa ti se strice o mare parte din mancare. Daca stii cum sa le depozitezi, poti sa ai fructe si legume proaspete mai mult timp!

Multa lume se plange ca e imposibil sa ai fructe si legume proaspete in casa prea mult timp, pentru ca se strica repede. Mai ales daca sunt organice sau de la tara. Dar nu merita sa alegi rosiile fara gust sau la conserva numai ca sa le poti tine mai mult in frigider. Organicmedic.com a facut o lista scurta care te va ajuta sa ai fructe si legume proaspete cat mai mult timp. Fie ca sunt exotice sau din curtea bunicilor.

Trucuri pentru fructe si legume proaspete

1. Banane

Ca sa ai fructe si legume proaspete cat mai mult timp, trebuie sa inveti sa le depozitezi. De exemplu, cand ai cumparat mai multe banane, infasoara coditele lor in folie alimentara, de plastic. Ca sa se coaca, bananele emit un gaz numit etilena, care actioneaza mai intai la capete. Asa ca vei incetini procesul de coacere daca infasori capetele in folie.

2. Mere

Cand ai luat mai multe mere de la ai tai si stii ca nu o sa le consumi prea repede, pune-le intr-o punga de plastic si, apoi, in frigider. Si merele emit etilena si plasticul ajuta sa nu se strice prea repede. Ambalate asa, merele nu vor strica nici alte fructe si legume proaspete, cumparate recent, langa care le-ai putea depozita.

3. Avocado

Daca gasesti avocado ieftin, poti fi tentata sa cumperi mai mult. Pastreaza-l la temperatura camerei o saptamana sau pana cand se coace. Cand ti se pare ca incepe sa se inmoaie in unele locuri, muta-l in frigider, unde mai poate sta inca o saptamana.

4. Zmeura

Zmeura e un fruct miraculos, dar mucegaieste repede. Ca sa eviti asta, spala fructele cu otet, apoi lasa-le la uscat si pune-le la frigider. Si alte fructe, cum sunt capsunele sau afinele, pot fi pastrate la fel ca sa nu se strice rapid. Otetul omoara bacteriile si pastreaza fructele proaspete mai mult timp.

5. Frunzele de telina

Frunzele de telina pot sa capete in scurt timp o textura ca de cauciuc daca nu le depozitezi cum trebuie. Un truc este sa infasori frunzele in folie de aluminiu si, apoi, sa le pui in frigider. Astfel eviti patrunderea aerului, iar telina va ramane mai moale.

6. Salata verde

Cu siguranta nu vrei sa mananci salata verde cand e foarte moale. Ca sa eviti asta, pune niste prosoape de hartie pe fundul sertarului de legume de la frigider inainte de a pune acolo salata verde. In felul acesta, frunzele de salata verde se vor mentine proaspete si ferme cateva zile in plus.

7. Cartofi

Daca tii prea mult timp in camara cartofii, e foarte posibil sa incolteasca. Si nu vrei asta! Ei bine, acest lucru poate fi evitat daca, langa cartofi, pui si niste mere! Parerile sunt impartite, totusi. Daca nici asta nu functioneaza, depoziteaza cartofii intr-un loc intunecat si mai rece, unde caldura si lumina soarelui nu ajunge.

Dincolo de aceste sfaturi, ca sa ai fructe si legume proaspete, incearca sa profiti de fiecare sezon! Cumpara in cantitati mici si mai des, daca nu gatesti pentru multe persoane!

Acum ca stii cum sa le ai proaspete mai mult timp, afla si cum sa tii o Dieta usoara, de primavara: cu gustari cu fructe si legume.

FOTO: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!