Sofranul are un parfum intens si un gust puternic, a miere usor amaruie, de aceea poate fi utilizat si pentru aromatizarea prajiturilor, dar si pentru a da savoare mancarurilor. I se mai spune “aurul rosu” si nu este foarte accesibil la pret, dar poate sa-ti aduca un profit frumos. Daca te gandesti serios sa incepi o afacere, in acest articol o sa afli cum se cultiva sofranul.

Aceasta planta – Crocus Stativus – este utilizata des atat pentru gustul deosebit, cat si pentru proprietatile colorante. Cand gatesti ai nevoie de o cantitate foarte mica de sofran ca sa condimentezi mancarea sau sa-i dai o nuanta placuta, galben-portocalie. Trebuie sa stii ca acest condiment este si foarte des falsificat. Pretul de achizitionare pe gram este uneori mai mare decat pretul aurului. Inca un motiv sa te apuci de treaba, nu? Iata cum se cultiva sofranul!

Plantarea se face la jumatatea lunii august

Pana in toamna, mai exact incepand cu jumatatea lunii august si pana la sfarsitul lunii septembrie poti gandi un plan pentru cultivarea acestui condiment. Trebuie sa stii ca florile infloresc doar o data pe an si tin foarte putin timp, nu mai mult de doua saptamani. Ca sa le culegi, e bine sa alegi perioada rasaritului, deoarece florile sunt delicate si se ofilesc rapid. Dupa cules, se extrag cu mana firicelele de sofran, stigmatele. Fiecare floare are trei filamente.

Obtinerea sofranului este migaloasa si solicitanta – sunt necesare mai mult de o suta de mii de flori pentru un kilogram de sofran uscat. Producatorii spun ca ai nevoie de doua mii de metri patrati cultivate ca sa obtii un kilogram de “aur rosu”.

Cum se cultiva sofranul – pas cu pas

Plantarea bulbilor de sofran trebuie sa se faca intr-un sol calcaros, bine drenat si bogat in humus, recomanda producatorul Jaap Koot, pe sativus.com. Solul trebuie sa aiba pH-ul intre 6 si 8. E bine sa plantezi bulbii in sistem de randuri, sapand cate o fanta adanca de 10-15 centimetri, in linie dreapta. Intre randuri pastreaza o distanta de aproximativ 15 centimetri, iar dupa vreo patru-cinci randuri, lasa o distanta mai mare, sa te poti deplasa cand plivesti si recoltezi sofranul. Dupa ce sapi fantele, pui bulbii in ele si ii acoperi cu pamant. Spre iarna vei avea deja frunze de sofran lungi de pana la 30 de centimetri. Acestea rezista si la inghet. Primavara, cand se face mai cald, fertilizeaza pamantul cu ingrasamant organic. Pe tot parcursul cresterii, planta are nevoie de irigatii seara sau dimineata.

In mai, cel tarziu iunie frunzele se ingalbenesc si apoi devin maro. Cand acestea sunt complet uscate, poti scoate si bulbii din pamant.

Asa culegi cel mai scump condiment din lume

Cel mai bine este sa culegi floarea intreaga imediat ce aceasta s-a deschis. Pui florile pe o tava intinsa si, apoi, cu mana extragi cu grija firicelele rosii. Cum cel mai bun sofran este obtinut din partea rosie a pistilului, se recomanda sa indepartezi portiunile galbene si albe. Dupa ce ai colectat toate firicelele, le poti usca intr-un cuptor de bucatarie. Le intinzi uniform pe o hartie de copt si le lasi la uscat la 50 de grade Celsius, aproximativ 10-20 de minute. Apoi le pastrezi timp de o luna intr-un recipient ermetic, la loc ferit de lumina si caldura.

Cand deschizi capacul dupa o luna, mirosul inconfundabil de sofran iti va parfuma casa.

Atentie! In doze mari, sofranul este toxic. Dozele mai mari de cinci-zece grame de pudra de sofran pot provoca avort.

Daca urmezi o cura de slabire cu ulei de sofran, poti pierde 5 cm in talie

Foto: Guliver