Cum se gateste orezul brun ca la restaurant

Este foarte important sa stii cum se gateste orezul brun, si ma refer la orezul perfect, cu boabe care nu se lipesc intre ele si au gust si textura unice. Ca sa-l prepari, astfel incat sa nu te trezesti la final ca ai facut tot pilaf, te invit sa afli cateva reguli de aur enumerate de cei de la thekitchn.com.

Uita orezul la care mesteci minute si sir si spune Adio! orezului facut terci, variantele pe care e posibil sa le fi tot intalnit in trecut. Daca vrei sa stii cum se gateste orezul brun, mai intai trebuie sa stii cum il alegi. Cauta-l pe cel cu bobul lung, uniform, pentru ca cel cu bobul rotund si scurt se gateste diferit.

Cum se gateste orezul brun si cum se depoziteaza

Inainte de a fi preparat, orezul poate fi pastrat in dulap, nu mai mult de cateva luni de la cumparare. Daca nu gatesti foarte des orez, il poti tine in frigider. Ai deschis punga sau ai cumparat la vrac orez brun? Atunci e bine sa-l transferi intr-un recipient etans si sa-l consumi in mai putin de un an. Altfel, risti sa rancezeasca.

Clateste-l inainte si apoi caleste-l

Clatirea orezului inainte de preparare este esentiala pentru a indeparta urmele de impuritati, firele de praf si de nisip. Trebuie sa-l prajesti apoi in putin ulei, cat sa-i dai o aroma subtila de alune rumenite. Pentru asta ai nevoie de o cantitate mica de ulei diluat cu apa, in care pui orezul, si il lasi pana capata o nuanta aurie si incepe sa emane un parfum deosebit.

Nu sari peste etapa de odihna

Dupa ce ai gatit orezul, lasa oala pe aragaz, cu capacul pus, aproximativ 10 minute. Aceasta etapa de odihna ajuta orezul sa absoarba orice urma de umezeala din oala. Daca sari minutele acestea de pauza, risti sa pui pe masa un orez gumos, lipicios.

Cum se gateste orezul brun cu susan

Ca sa obtii trei portii, ai nevoie de o ceasca medie de orez brun cu bobul lung, o lingurita de ulei de susan, doua cesti cu apa si o lingurita de sare. Iti mai trebuie si o strecuratoare si un vas cu capac etans.

Mod de preparare:

Spala-l. Pune orezul intr-o strecuratoare si clateste-l in apa rece. Nu este nevoie sa-l lasi la uscat inainte de preparare, umiditatea ajuta orezul sa se gateasca mai bine.

Caleste-l. Incalzeste o lingurita de ulei de susan la foc mediu si adauga peste el orezul, pe care-l lasi pana incepe sa se rumeneasca la varfuri si sa capete o aroma placuta de nuci.

Dilueaza-l. Toarna peste orezul prajit apa si apoi lingurita de sare.

Dai focul la mic. Dupa ce incepe sa fiarba amestecul, reduci focul la mic si lasi vasul acoperit.

Nu ridici capacul 45 de minute. Timp de trei sferturi de ora e bine sa tii vasul acoperit, fara sa ridici capul.

Verifici stadiul mancarii. Ridici capacul si vezi daca mai este apa. Chiar si o lingura de apa daca mai este deasupa orezului trebuie indepartata. Daca, insa, orezul nu e gatit bine, mai adaugi putina apa si il lasi iar la foc mic, verificand la fiecare zece minute daca este gata.

Il lasi sa se odihneasca. Dupa ce s-a gatit, iei vasul de pe foc, dar il lasi deoparte, sa absoarba apa si sa aiba un aspect apetisant.

Noteaza in caietul tau cu retete cum sa prepari cei mai deliciosi creveti cu orez

Foto: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!