Slow Food si Fast Food. Iata doua trenduri culinare care functineaza pe principii complet opuse.

Contrar numelui pe care il poarta, Slow Food nu inseamna a te hrani intr-un ritm mai putin alert, ci presupune o alimentatie constienta si sanatoasa. Tocmai de aceea, curentul acesta este din ce in ce mai popular.

Miscarea Slow Food isi are originile in Italia si a fost gandita ca o contramasura impotriva fast-food-ului globalizat. Se incearca, de fapt, sa nu se mai permita pierderea alimentelor regionale si a retetelor traditionale.

Despre Slow Food s-a auzit prima data in 1986, cand italianul Carlo Petrini a lansat miscarea imediat dupa ce a fost deschis un lant fast-food chiar langa Treptele Spaniole din Roma.

Avantajele Slow Food

Alimentatia sanatoasa este importanta atat pentru trup, cat si pentru suflet. Alegand acest stil de alimentatie, foamea si senzatia de satietate sunt constientizate, spre deosebire de filosofia care se ascunde in spatele fast- food-ului, pentru care hrana inseamna potolirea rapida a
foamei si un consum prea mare de calorii.

De multe ori, cantitatea de hrana fast-food consumata este incorect evaluata. In opozitie, slow food pune accent atat pe consum, cat si pe gust care se afla pe primul plan.

Bazele filosofiei slow food sunt reprezentate de catre alimentele obtinute in mod natural, evitandu-se astfel crescatoriile industriale de animale si tehnologia genetica.

Astfel, produsele bio sunt combinate cu retetele tipice regionale, iar diversitatea este pe masura.

Slow Food la tine acasa

Cum te poti “inscrie” in aceasta miscare? Amenajeaza un strat de legume in propriul balcon sau in gradina si incepe sa cultivi legunme “simple” precum morcovii, salata, dovlecei sau rosii. Toate acestea se pot dezvolta foarte frumos si in ghivece, pe balcon.

Deprinde obiceiul de a manca alimente de calitate si, atunci cand mergi in piata, alege produsele locale. Nu or fi ele cele mai aratoase dar, nu uita: omizile nu stau pe fructele si legumele pline de chimicale.

Foto: Stockfood