Nu lasa pe maine ce poti face azi! Daca ti-ai propus sa reduci zaharul consumat, de ce sa astepti pana anul viitor? O poti face chiar acum, daca inveti sa faci, pentru sarbatori, niste deserturi rapide cu altfel de indulcitori!

Una dintre rezolutiile mele pentru anul viitor este sa reduc semnificativ cantitatea de zahar pe care o consum. Pentru ca, acum, pun zahar si in cafea si in ceai, in afara de deserturi! Pe langa faptul ca ingrasa, motivatia mea este intarita si de faptul ca ii ofer copilului meu un exemplu negativ. Stiu ca zaharul pe care il consuma acum va avea, in timp, efecte nedorite. Sigur ca nu ma gandesc sa o lipsesc pe fiica mea complet de bucuria dulciurilor! Dar stiu ca pot face acasa deserturi rapide care sa nu contina zahar rafinat! Si de ce spun deserturi rapide? Pentru ca deseori am atat de multe pe cap incat nu imi permit sa stau ore intregi in bucatarie.

Dupa ce mi-am facut insa lista cu rezolutii pentru anul viitor, am stat putin pe ganduri si m-am hotarat! Nu voi renunta la zahar incepand cu 2017, ci chiar de acum, de la Craciun! Pentru ca am gasit pe Babble.com o lista cu deserturi rapide si fara zahar, numai bune pentru Sarbatori.

3 deserturi rapide fara zahar

1 Bomboane raw vegane

Indulcite cu cateva curmale si pline de nutrienti din avocado, aceste bomboane raw vegane pot fi puse de la inceput pe masa de Craciun! Sunt atat de hranitoare, ca poti sa le consideri mici gustari!

Ingrediente

2 cani alune de padure

1 cana curmale, fara samburi

1 avocado bine copt, taiat bucati

2 linguri miere

1/4 cana ulei de cocos

1/2 lingurita esenta de vanilie

1/2 cana pudra de cacao neindulcita

1 praf de sare

1/4 cana nuca de cocos razuita, neindulcita

1/4 cana nuci zdrobite sau seminte

Preparare

Pune alunele de padure si curmalele intr-un robot de bucatarie si pulseaza un minut sau doua, pana cand sunt maruntite fin si incep sa se lipeasca. Adauga restul ingredientelor (mai putin cocosul razuit si nucile zdrobite, care vor fi folosite drept topping) si amesteca pana cand se formeaza un aluat moale, dar ferm.

Scoate amestecul din robotul de bucatarie si formeaza bilute de marimea unei nuci, pe care sa le treci apoi prin nuca de cocos razuita si nuci zdrobite sau seminte. Dupa ce bomboanele raw vegane sunt gata, pune-le la frigider pana inainte de servire!

2 Tarta cu ciocolata si nuci pecan in crusta de cocos

Aceasta tarta este fara gluten si fara zahar, asa ca indeplineste si dorintele celor mai mari mofturosi! Are un gust bogat, fara sa fie extrem de dulce.

Ingrediente pentru crusta:

3 1/3 cana nuca de cocos razuita, neindulcita

5 linguri lapte de cocos

2 linguri ulei de cocos

Ingrediente pentru umplutura:

100 grame ciocolata neagra organica, tocata marunt

2 oua

5 linguri unt

1/2 cana miere

1/2 cana zahar de cocos

1 cana nuca de cocos razuita

200 grame nuci pecan, feliate

Preparare crusta:

Preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius.

Pune intr-un robot de bucatarie 2 cani de cocos razuit, laptele de cocos si uleiul de cocos. Amesteca totul vreme de 3-5 minute, pana cand compozitia devine lipicioasa si se tine.

Intr-un bol, combina amestecul de cocos cu inca 1 1/3 nuca de cocos razuita. Pune acest “aluat” intr-o tava de tarta cu diametrul de 25 de centimetri si intinde-l in asa fel incat sa acopere si marginile. Preseaza bine “aluatul” pe fundul si marginile tavii. Coace aproximativ 10-12 minute.

Preparare umplutura:

Dupa ce crusta este pre-coapta, pune pe fundul ei ciocolata neagra, maruntita fin.

Intr-un bol mediu, bate cele doua oua.

Pune o cratita pentru sos pe foc mic spre mediu si topeste untul. Adauga mierea si zaharul de cocos si amesteca-le impreuna 2-3 minute. Ia sosul de pe foc si lasa-l sa se racoreasca 5 minute. Dupa ce se racoreste, amesteca, usor, amestecul de miere si zahar de cocos, in oua. Foloseste un tel. Pune apoi in acest amestec si nucile pecan taiate fin. Cand amestecul este gata, toarna-l in crusta de tarta, peste ciocolata neagra. Coace apoi pentru 22-25 de minute la 170 de grade. Este unul dintre cele mai bogate deserturi rapide pe care le poti pune pe masa de Craciun!

3 Inghetata din fructe

Chiar daca e Craciun si e frig afara, in casa e cald. Asa ca nu te feri sa incluzi pe lista cu deserturi rapide fara zahar si niste inghetata!

Ingrediente:

2-3 banane

Fructe de padure congelate (la alegere)

Preparare:

Taie banana in felii si las-o la congelator cel putin 12 ore. Apoi, pune feliile de banana congelata intr-un robot de bucatarie, impreuna cu fructele de padure. Poti sa alegi ce vrei: capsune, zmeura, afine, mure. Cu cat pui mai multe fructe de padure, cu atat gustul va semana mai mult cu cel de serbet. Daca pui mai multe banana si mai putin fructe de padure, inghetata va fi mai cremoasa. Amesteca totul in robot pana cand obtii o compozitie cremoasa, exact ca inghetata! Nimeni nu va sti ca e facuta doar din fructe!

FOTO: Guliver

Citeste si cum sa faci: Ciocolata raw cu fructe de padure.