Cozonac, prajituri, placinte, bomboane, turta dulce sunt doar cateva dintre deserturile care „inveselesc” masa de Sarbatori. Dar stiti si voi ca cele mai multe au un continut foarte mare de zahar. Chiar daca este luna cadourilor si a dulciurilor, iar noi suntem tentati sa gustam din fiecare, fara sa tinem cont de cantitate, trebuie sa stim ca acest consum excesiv de alimente bogate in zahar ne poate afecta drastic sanatatea. Iata cum sa prepari deserturi sanatoase de Sarbatori!

Indulcitorii naturali, bio, precum cei din agave, zahar de mesteacan sau steviol, fabricati la cele mai inalte norme dietetice actuale, inlocuiesc zaharul din alimentatia zilnica. Zaharul de mesteacan are jumatate din caloriile zaharului care se gaseste in mod normal pe rafturile magazinelor si un indice glicemic de 8, iar indulcitorul steviol are zero calorii si zero index glicemic.  Horatiu Albu, specialist in nutritia ortomoleculara si master in biologie moleculara, ne spune care sunt beneficiile indulcitorilor naturali si cum ii putem folosi in deserturi sanatoase de Sarbatori.

Poti sa faci deserturi sanatoase de Sarbatori chiar si fara sa folosesti zahar!

De Sarbatori, traditiile si obiceiurile se respecta, mai ales cand vine vorba de pregatirea bucatelor festive. Unul dintre ingredientele comune ale deserturilor traditionale este zaharul, uneori adaugat in cantitati foarte mari, obicei foarte nociv pentru sanatatea noastra.

Chiar daca Sarbatorile de iarna sunt prilej de bucurie, nu trebuie sa uitam de efectele negative ale consumului excesiv de zahar. Anumiti indulcitori pot inlocui foarte bine zaharul, oferind o aroma si un gust aparte deserturilor traditionale, care pot fi la fel de delicioase, dar mult mai sanatoase.

„Avantajele indulcitorilor Bio NaturGreen: sunt bio, poarta inscriptiile de vegan, fara gluten, fara lactoza, fara lapte. Sunt alimente dietetice fara colesterol, ou si zahar, fiind sarace in grasimi, proteine si sodiu, si pot fi utilizate de gravide, copii si diabetici, iar unele chiar si de catre bolnavii de cancer”, explica dr. Horatiu Albu.

Beneficiile siropului de agave in bucatele festive

Siropul de agave reprezinta o alternativa foarte buna a zaharului si a indulcitorilor artificiali din mai multe motive. Proprietatile sale naturale si indicele glicemic foarte scazut reprezinta cele mai bune motive pentru a substitui zaharul adaugat in deserturi. Siropul de agave este dulce, iar cantitatea folosita pentru un desert este mult mai mica fata de cea a zaharului, datorita gustului sau foarte intens si a aromei oferite.

Daca ti-a placut articolul despre cum sa prepari deserturi sanatoase de Sarbatori fara zahar, citeste si: Gustare fara zahar: biscuiti cu ovaz in 30 de minute.

Foto: Guliver