Un detox de primavara este cea mai buna solutie de pentru a creste vitalitatea organismului si a scapa de efectele pe care alimentatia deficitara in vitamine si minerale din timpul iernii le-a avut asupra ta.

Un detox de primavara ajuta la regenerarea celulara si este indicat mai ales atunci cand suferi de oboseala cronica, stres sau dereglari ale tranzitului intestinal.

Astfel, pentru detoxifiere, in general, dar mai ales pentru un detox de primavara facut corect, cel mai important lucru este hidratarea. Prin urmare, trebuie sa consumi doi-trei litri de lichide (apa si ceaiuri) zilnic.

In acest sens, cele mai indicate sunt ceaiuri aromate cu ghimbir, cu scortisoara, cu anason, deoarece, pe scala ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului), condimentele sunt cei mai puternici antioxidanti, explica medicul Laura Ene, specialist in Diabet si Nutritie. De asemenea, putem consuma apa calduta cu lamaie sau apa fructata pe care o prepari astfel: lasi de cu seara la macerat in apa bucati de fructe sau legume preferate, iar dimineata poti bea apa respectiva. Astfel, mineralele din fructe si legume se absorb mai bine.

Cum faci corect un detox de primavara

„Inainte de a incepe o cura de detox de primavara trebuie sa faci analizele, ca sa te asiguri ca nu suferi de afectiuni precum insuficienta cardiaca, diabet, probleme renale sau hepatice. In aceste conditii, detoxul este contraindicat”, evertizeaza medicul Laura Ene.

In plus, trebuie sa stii ca exista trei variante de detox, iar tu poti opta pentru una dintre ele. Prima este aceea a detoxului intr-un centru specializat, unde specialistii iti vor face toate analizele necesare, iti vor recomanda programul de detoxifiere potrivit si vor supraveghea cum decurge acesta.

A doua varianta este cea a unui detox de primavara pe care sa il poti face singura, acasa. In acest caz, poti  urma doua-trei zile de detox, pana la maximum o saptamana. In acest caz, alimentatia trebuie sa se bazeze exclusiv pe fructe si legume, fara a consuma vreun produs animal. In cazul in care alegi varianta detoxului de o saptamana, in doua dintre zile poti consuma peste sau fructe de mare.

Detox pe momentele zilei

Dimineata poti alege fructe proaspete – banana, kiwi, avocado, ananas, fructe de padure congelate(in cazul in care nu gasesti proaspete)- , smoothie-uri (nu fresh-uri, intrucat, prin stoarcere, din fruct nu mai raman decat apa si zaharul care se absoarbe rapid), cereale integrale, fructe uscate sau seminte. Le poti combina cu lapte de migdale sau de soia, dar nu si cu lapte de cocos, intrucat acesta contine grasimi saturate.

La gustare, poti alege fructe proaspete sau oleaginoase, dar cu masura (sa te incadrezi in maximum 100 de calorii), daca vrei sa slabesti sau sa iti mentii greutatea optima.

Pentru pranz, ideale sunt legumele crude – consumate sub forma de salate -, smoothieurile sau supele crema. Pentru aportul necesar de proteine, poti consuma ciuperci, mazare, fasole, naut sau soia. De asemenea, poti adauga orez sau paste integrale, poti inlocui branza cu tofu si poti completa pranzul cu avocado ori masline, care contin grasimi bune si iti asigura o alimentatie echilibrata.

Seara, opteaza pentru salate, supe crema sau legume preparate la gratar sau la abur.

Detoxul ca stil de viata

In general, detoxul ca stil de viata este preferat de catre nutritionisti in locul unei diete drastice pe termen scurt, urmata de revenirea la vechile obiceiuri, adesea nesanatoase.

Ce inseamna detoxul ca stil de viata? „In primul rand, sa renunti la alimentele procesate, la produsele de origine animala si sa incluzi in alimentatie doar alimente de calitate”, recomanda medicul Laura Ene, din cadrul clinicii KiloStop. „Este importanta, insa, respectarea celor trei mese pe zi si repartizarea corecta a caloriilor si nutrientilor pe mese, pentru ca altfel putem sa ne ingrasam sau nu slabim”, conchide aceasta.

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii nostre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!

Foto: Guliver